01.03.2024.
HomeSvijetŠvedski ministar odbrane upozorio građane: Pripremite se za rat

Švedski ministar odbrane upozorio građane: Pripremite se za rat

Švedski ministar civilne odbrane Carl-Oskar Bohlin poručio je da za naciju kojoj je mir bio ugodan suputnik mnogo godina, ideja da je to nepomična konstanta više nije realna.

“Postoji prijetnja rata i svi građani moraju djelovati kako bi ojačali odbranu zemlje”, rekao je vrhovni zapovjednik švedskih oružanih snaga Micaelu Bydénu.

Prema riječima Bohlina, situacija je vrlo ozbiljna. Izrazio je zabrinutost da se modernizacija civilne odbrane ne odvija dovoljno brzo.

Švedski zvaničnici su naglasili da se zemlja može suočiti s ratom, a svi Šveđani moraju biti spremni.

“Sada je riječ o prelasku s riječi i razumijevanja na djela”, kaže Bydén.

Napominje kako je posljednjih godina mnogo učinjeno na jačanju sigurnosti Švedske kroz značajna ulaganja u odbranu.

U maju 2022. godine Švedska i Finska, poznate po svojoj neutralnosti, najavile su da će se pridružiti NATO-u kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu ranije te godine.

Dok se Finska službeno pridružila savezu u aprilu 2023., kandidatura Švedske za pridruživanje naišla je na prepreke kada je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kritizirao navodnu neaktivnost nacije protiv islamofobije, nazivajući to “crvenom linijom”. Mađarska je također izrazila zabrinutost oko švedskog članstva.

Erdogan je kasnije dao odobrenje za pristupanje Švedske NATO-u, iako Velika narodna skupština Turske još treba dati zeleno svjetlo. Mađarski premijer Viktor Orbán rekao je krajem prošle godine da se njegovoj zemlji ne žuri odobriti kandidaturu Švedske.

Međutim, glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je prošle sedmice za njemačku novinsku agenciju DPA da je Švedska učinila sve potrebne ustupke, predviđajući da će zemlja biti odobrena kao 32. članica NATO-a do sljedećeg samita, zakazanog za juli u Washingtonu.

Ulazak Švedske u savez pojačao bi regionalni utjecaj NATO-a, dajući svim pet nordijskih nacija gotovo potpunu kontrolu nad “NATO jezerom”, referencom na stratešku važnost Baltičkog mora. Vojna zračna snaga dostavljena NATO-u u ime Švedske bila bi izazov ruskim snagama na moru, rekli su stručnjaci za Newsweek.

Sada, nakon gotovo dvije godine rusko-ukrajinskog sukoba i usred rata Izraela i Hamasa u Gazi, od švedskih građana se traži da budu oprezniji i spremniji nego ikad.

“Za naciju kojoj je mir bio ugodan suputnik gotovo 210 godina, ideja da je to nepomična konstanta zgodno je pri ruci”, rekao je švedski ministar civilne odbrane Carl-Oskar Bohlin u nedjelju tijekom godišnje konferencije u Sälenu, selo na istočnoj strani zemlje.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti