20.07.2024.
HomeNovostiŠveđani zbunjeni Milanovićevim nebulozama: "Pitanje članstva Finske u NATO savezu odvojeno je...

Šveđani zbunjeni Milanovićevim nebulozama: “Pitanje članstva Finske u NATO savezu odvojeno je od pitanja BiH”

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg okupit će visoke dužnosnike iz Švedske, Finske i Turske kako bi pokušao premostiti tursku blokadu prijema te dvije zemlje u NATO.

Dok Švedskoj prijeti politička kriza i mogla bi ostati bez vlade u trenutku dok vodi ove osjetljive pregovore, o uvjetovanju ulaska u NATO priča i hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

Finska ministrica Tytti Tuppurainen rekla je za  RTL da što se tiče izjava predsjednika Milanovića tvrdi kako razumiju zabrinutost koja se tiče reforme izbornog zakona u BiH.

“Do reforme bi trebalo doći i Finska podržava međunarodne napore da se olakšaju pregovori oko izmjene izbornog zakona. Ali moram reći da je pitanje članstva Finske u NATO savezu odvojeno od pitanja BiH”, rekla je.

“I u tom smislu u potpunosti razumijem da su možda neki naši građani malo zbunjeni izjavama vašeg predsjednika. Finska razumije da su to odvojena pitanja, ali imamo i razumijevanja za zabrinutost vašeg predsjednika”, dodala je.

Upitana boji li se da bi to moglo usporiti njihov ulazak u NATO, kaže: “Čuli smo mišljenja i čvrste stavove vašeg premijera i vašeg ministra vanjskih poslova, Vijeće je potvrdilo da Hrvatska želi dobrodošlicu Finskoj u NATO i mi u to vjerujemo”.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti