20.06.2024.
HomeSvijetSvaka sličnost s Karadžićem je "slučajna": Vođa nizozemske ekstremne desnice Geert Wilders...

Svaka sličnost s Karadžićem je “slučajna”: Vođa nizozemske ekstremne desnice Geert Wilders objavio da je postignut dogovor o formiranju vlade

Šest mjeseci nakon što je Geert Wilders odnio zapajujuću pobjedu na izborima, posvađani političari konačno su u srijedu postigli sporazum o koalicionoj vladi, rekao je nizozemski lider krajnje desnice, koji neće biti premijer.

– Imamo dogovor pregovarača – rekao je Wilders, koji je nevoljko pristao da odustane od svog sna o vođenju pete po veličini ekonomije u Evropskoj uniji usred široko rasprostranjene nelagode zbog njegovih antiislamskih, antievropskih stavova.

Nije odmah bilo jasno ko će biti premijer koji će voditi desničarsku koalicionu vladu i zamijeniti Marka Ruttea, za koga je gotovo sigurno da će biti imenovan za novog generalnog sekretara NATO-a.

– Razgovori o premijeru bit će održani kasnije – rekao je Wilders novinarima.

Međutim, izgleda da je glavni kandidat bivši ministar obrazovanja i unutarnjih poslova Ronald Plasterk, koji je također imao ključnu ulogu u nadgledanju početnih razgovora.

Kasnije u srijedu, svi poslanici četiri stranke dali su saglasnost na sporazum, čiji detalji nisu bili odmah dostupni.

U martu, četiri stranke su se složile da će težiti djelimično tehnokratskoj vladi sastavljenoj od 50 posto političara i 50 posto ljudi izvan politike.

federalna.ba/Fena

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti