Suze i bol na ispraćaju legendarnog Sarača: Čovjek kao on ne može umrijeti

0

Legenda hrvatskog rukometa i trener Podravka Vegete, rođeni Banjalučanin, Zlatko Saračević (59) sahranjen je danas u Zagrebu.

Velikan svjetskog rukometa umro je u nedjelju u 60. godini od zatajenja srca.

Na posljednjem ispraćaju prerano  preminule legende okupilo se nekoliko stotina ljudi. Ispraćaj se održao u Aleji hrvatskih velikana na zagrebačkom groblju Mirogoju.

Ispred grada Zagreba došli su gradonačelnik Milan Bandić, te načelnik gradskog Odjeljenja za obrazovanje Ivica Lovrić. Uz Saračev kovčeg su bili njegovi saigrači i članovi prve zlatne olimpijske rukometne generacije iz Atlante 1996. godine – Bruno Gudelj, Pako Ćavar, Alvaro Načinović, Valter Matošević i brojni drugi. Posljednji pozdrav Saraču od ekipe iz Atlante pročitao je Zoran Mikulić koji mu je bio i prva zamjena u reprezentaciji na istorijskim Olimpijskim igrama za hrvatski rukomet.

Mikulić se na kraju emotivnog govora rasplakao čitajući govor prijatelju i kako ga je nazvao, saborcu.

“Srce mi se steže od svake riječi, a moram se u ime prijatelja oprostiti od našeg dragog Sarača. Ovo je naša najteža utakmica, ali moramo pobijediti kao što je to napravio Sarač u nedjelju i bezbroj puta. Statistike znaju sve o njemu, ali ja želim reći da smo izgubili dobrog čovjeka i duha koji nas je sve spajao. Njegovo srce bilo je veliko kao Sljeme, a duša kao ravnica Slavonije. Nikad nije uputio krivi pogled, samo osmijeh i beskrajna dobrota”, rekao je Mikulić i zaključio da čovjek kao Sarač ne može umrijeti.

“Može li umrijeti čovjek kojem se toliki raduju? Mislim da ne, ovaj gore ga je pozvao da objasni kako se radi skok-šut, možda je to bio Kljun njegov trener, ili njegov prijatelj Žoga, Iztok Puc, nemam pojma. Ja znam samo da naš Sarač nigdje nije otišao. Beskrajno smo tužni ali i ponosni jer smo te poznavali. Neka ti je laka Hrvatska zemlja”, završio je Mikulić uz suze i stegnuto grlo.

Uz generaciju iz Atlante bili su tu i pripadnici svih drugih generacija, od Pere Metličića, Vlade Šole do mlađih koji su prošli kroz Saračeve ruke. Stigao je i trener Dinama Zoran Mamić koji večeras igra utakmicu u Ligi Evrope.

Rukometašice Lokmotive svom treneru za oproštaj su donijele crvene ruže i ostavile mu jedan crveni šal za put.