Supernamirnica: Zašto trebate češće jesti špinat?

0

Nema sumnje kako je špinat jedna od najzdravijih namirnica koju možemo jesti. U ovom zelenom, lisnatom povrću uravnoteženi su hranjivi sastojci, ima puno vitamina, a malo kalorija pa se velik broj ljudi odlučuje za njega kad želi regulirati svoju prehranu. Također, odličan je i dodatak mnogim drugim jelima, a može se jesti i sirov.

Dobar je za našu kožu

Špinat je bogat antioksidansima koji pomažu u zaštiti naše kože tako što sprječava slobodne radikale prije nego se oni vežu za našu kožu i naprave štetu. Također, pun je i vitamina C i E, a poznato je kako vitamin E djeluje kao zaštitno sredstvo za kožu protiv UV zraka tako da te jedenje špinata može zaštiti od sunca. Vitamin C podržava kolagen u našoj koži, a on sprječava bore i potiče elastičnost kože.

Može izgraditi tvoje mišiće

Ovo povrće ima i velik broj nitrata koji pomaže izgradnji mišića. Upravo su nitrati, odnosno soli dušične kiseline, zaslužni za pojačani protok krvi te su podrška mišićima pri naporima, a pomažu i razvoju mišićnih vlakana.

Pomaže zdravlju tvog srca

Glikolipidi koji se nalaze u špinatu pomažu tijelu da stvara dušični oksid, a ta molekula onda čini da se krvne žile šire, a kada su one otvorenije srce se manje napreže. Krv se tako lakše kreće kroz tijelo i snižava se na taj način krvni tlak.

Špinat je dobar u prevenciji protiv dijabetesa

U špinatu se nalazi i magnezij koji održava regulaciju razine šećera u krvi što je važno kad je u pitanju smanjenje rizika od dobivanja dijabetesa. Konzumacijom ove namirnice osiguravamo dovoljan broj magnezija, a jedna šalica špinata dnevno u sebi sadrži šest posto dnevnog unosa magnezija.

Špinat nam duže daje osjećaj sitosti

Jedna šalica špinata sadrži i tri posto preporučenog dnevnog unosa vlakana. Salata od špinata dobar je obrok za one koji žele regulirati svoju tjelesnu težinu jer vlakna pomažu da osjećaj sitosti traje duže.Vlakna to čine na način da usporavaju probavu, ali bitno je da piješ puno vode kako bi pomogla vlaknima da kvalitetno odrade svoj posao.

Može smanjiti kolesterol

Lutein koji se nalazi u ovoj namirnici također ima ulogu u sprječavanju povišenog kolesterola jer pomaže da se on ne zadržava i ne skuplja u arterijama. Pomaže održati tvoje oči zdravijima Jedenjem špinata štitimo naše oči od štetnih UV zraka, ali i stanja u kojem leća oka postane zamućena, a to se još naziva i katarakta to jest siva mrena. Dva antioksidansa koja pomažu zdravlju očiju su lutein i zeaksantin koji smanjuju oštećenja na leći od sunca.

Osjećat ćeš se sretnije i zadovoljnije

Osim što je špinat dobar za fizičko zdravlje, koristan je i za mentalno. Općenito se lisnato i zeleno povrće smatra prirodnim antidepresivom. Prehrana je povezana i sa zdravljem mozga, a magnezij može pomoći pri sprječavanju depresije. Povećanje magnezija učinit će te sretnijom jer utječe na razinu serotonina.

 

 

 

miss7.24sata.hr