Super voćkice za bujnu i jaku kosu..

0

 

Osim što na zdravlje kose trebamo brinuti kroz sredstva za zaštitu kose, odabirom kvalitetnih namirnica i zdravim prehrambenim navikama možemo uticati na zdravlje kose. Većina esencijalnih nutrijenata potrebnih za zdravlje kose nalazi se u većini nama poznatog voća. Voće je izvrstan izvor vitamina A, C, B5, E i K te kalijuma i vlakana.

 

Dok neko voće pomaže u sprečavanju opadanja kose, drugo pomažu u podsticanju rasta kose i čini kosu snažnom i zdravom. Važno je znati hranjive blagodati raznog voća kako biste razumeli koje dodati svojoj ishrani.

10 voćki koje najbolje doprinose zdravlju kose

1. Narandže – sprečavaju opadanje kose

Narandže su bogate vitaminom C, a imaju i antioksidativna i antibakterijska svojstva. Nedostatak vitamina C može uzrokovati gubitak ili oštećenje kose i presudan je u proizvodnji kolagena koji jača kosu.

2. Breskve – održavaju zdravo vlasište

Breskve su moćan izvor minerala i vitamina, uključujući vitamin A, vitamin C, kalij, vlakna i proteine.

3. Limeta – podstiče rast kose

Blagodati upotrebe limete u rutini njege kose poznate su već dugo. Limeta je izvrstan izvor vitamina C – hranjivom materijom koja se smatra ključnom u podsticanju zdravlja kose.

 

4. Banana – jača kosu

Studije su dokazale da banane imaju potencijal za podsticanje rasta kose. Takođe je dokazano da sprečavaju gubitak kose. Poznati da poboljšavaju zdravlje vlasišta, banane sadrže vitamine B grupe koji sprečavanju pucanje vrhova i lomljenje kose.

 

Poznato je da banane smiruju kosu od oštećenja uzrokovanih izlaganjem suncu, prašini i zagađenju. Osim toga, banane imaju niz drugih blagodati, poput liječenja nedostatka gvožđa, smanjenja nivoa šećera u krvi i prevladavanja mamurluka.

5. Jabuke – daju kosi volumen

Jabuke su jedan od najzdravijih međuobroka s kojima možete unijeti niz kvalitetnih nutrijenata. Hrskava jabuka, osim što je ukusna, ima široku lepezu zdravstvenih blagodati. Jabuke pojačavaju proizvodnju keratina u folikulima dlake čineći vašu kosu snažnom, glatkom, sjajnom i punom.

Ostale zdravstvene prednosti uključivanja jabuka u svakodnevnu prehranu uključuju smanjenje nivoa holesterola, refluksa kiseline i zaštitu pankreasa.

6. Jagode – sprečavaju opadanje kose

Jagode su izvrstan izvor vitamina C i podstiču apsorpciju gvožđa, a u isto vreme stimulišu rast kose. No, jedna od najvažnijih zdravstvenih blagodati uključivanja jagoda u vašu prehranu jeste taj što su jagode prepune vitamina B5 koji pomaže u sprečavanju gubitka kose.

7. Avokado – hrani kosu

Nahranjena kosa samo je jedna od mnogih blagodati uvođenja avokada u vašu svakodnevnu ishranu. Ne samo da njeguje, već i jača kosu i potsiče rast. Jedna od poznatih blagodati konzumacije avokada je zdravo vlasište.

Prema procenama, avokado srednje veličine, koji teži oko 50 grama, ima 80 kalorija i sadrži gotovo 20 vitamina i minerala. Osim vitamina i minerala (uključujući vitamin C, gvožđe i biotin), avokado sadrži i zdrave masti. Hranjive materije u avokadu čine vašu kosu sjajnijom, jačom i mekom.

 

8. Grožđe – sprečava opadanje kose

Jeste li znali da su semenke crnog grožđa sastavljene od OPC (oligomernih proantocijanidina) koji imaju antibakterijska, antioksidativna, protivupalna, antikancerogena svojstva, a takođe sprečava opadanje kose?

OPC sprečava opadanje kose ometajući proizvodnju dihidrotestosterona, hormona koji uzrokuje opadanje kose. Takođe je poznato da OPC podstiče rast folikula dlake.

9. Ananas – hrani kosu

Ako tražite meku i sjajnu kosu, vreme je da ananas dodate u prehranu. Ananas je napunjen vitaminom C, koji je presudan za dobro zdravlje kose, između ostalih hranjivih sastojaka kao što je vitamin B. Takođe je bogat kalcijumom, čiji nedostatak dovodi do gubitka kose.

10. Marelice – hrane kosu

Nutricionisti preporučuju marelice uglavnom zato što sadrže dvije esencijalne masne kiseline, a visok udio vitamina pomaže u poticanju rasta kose i sprečavanju gubitka. Voće zlatne i narančaste boje bogato je hranjivim sastojcima koji održavaju njegu kose i zdravo vlasište. Posebno se preporučuje marelice u borbi protiv suhe kose i prhutavog vlasišta.

 

 

 

 

stillmagazin