17.06.2024.
HomeLifestyleSuper kombinacija: Crni luk i med protiv kašlja,gripa

Super kombinacija: Crni luk i med protiv kašlja,gripa

Nezamenjiv u ishrani, crni luk sadrži mnoštvo korisnih sastojaka, zbog čega je izuzetno djelotvoran kod određenih zdravstvenih tegoba. Pre svega se pokazao efikasnim u sprečavanju ateroskleroze, odnosno zakrečavanja krvnih arterija. Da bi se postigao željeni efekat, trebalo bi konzumirati srazmjernu mješavinu soka crnog luka i meda, odnosno – koliko soka toliko i meda. Mešavinu treba uzimati svakoga dana tri do četiri puta po kašičicu, dok ne osetite poboljšanje.

Ovako spremljen crni luk je dobar i protiv kašlja, a u iste svrhe odlične rezultate daje i onaj pečen na maslinovom ulju ili kuhan u mlijeku. Svjež sok je djelotvoran kod ispiranja upaljene sluzokože usne duplje i nosa, kao i za inhalaciju sinusa. Sok se koristi i za jačanje korijena kose, tako što se utrljava u korijen vlasi.

Inače, najpozitivniji efekat na ukupno zdravlje crni luk postiže u sirovom stanju, dok mu se dejstvo prženjem ili kuhanjem umanjuje. Zato ga treba konzumirati u svježem stanju, kao obavezan sastojak raznih salata.

 

 

 

 

novsti.rs

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti