17.06.2024.
HomeSvijetSumnje u Deutsche Bank uvukle evropske banke u "crni petak" na berzi

Sumnje u Deutsche Bank uvukle evropske banke u “crni petak” na berzi

Stanje u evropskom bankarskom sektoru se još nije smirilo. Nakon rješavanje krize sa Credit Suisse prisilnim preuzimanjem od strane UBS-a, svjetla pozornosti sada su usmjerena na eurozonu i Deutsche Bank, još jedan entitet koji je godinama pokazivao znakove ranjivosti.

Osiguranje od neplaćanja najveće njemačke banke skočilo je ovog petka, a gubici na berzi odmah su se poput požara proširili cijelim sektorom bez iznimke.

S obzirom na to da je operacija spašavanja Credit Suisse još uvijek vrlo popularna u vijestima, a regionalna bankovna kriza u SAD-u koja je iznenadila dvije banke još uvijek nije riješena, osjetljivost ulagača je na vrhuncu. To se u petak odrazilo na izvedbu indeksa Stoxx Europe 600, koji okuplja glavne evropske banke, koji je pao 4 posto dva sata prije zatvaranja prodaje.

Među najvećim gubitašima su Deutsche Bank (-10 posto), Commerzbank i Société Générale (-6 posto) i UBS (-5 posto). Što se tiče španjolskih zajmodavaca, BBVA, Sabadell, Bankinter i Unicaja izgubili su 4 posto, a CaixaBank i Santander 3 posto.

Monetarne i državne vlasti već danima inzistiraju na snazi evropskog finansijskog sistema, ali poruka ne prolazi. Strah da turbulencije nisu nestale i da bi moglo doći do novog potresa s epicentrom u Frankfurtu sve je veći.

Niko nije zaboravio da je Deutsche Bank kao što je to bio slučaj s Credit Suisseom poremećena više od pet godina skandala. Banka je 2015. kažnjen s 2,5 milijardi dolara zbog sudjelovanja u manipulaciji libor indeksom (referentna stopa londonskog međubankarskog tržišta) zajedno s drugim bankama, 2018. ju je istraživao Brisel zbog toga što je bila dio kartela na sekundarnom tržištu državnih obveznica, a 2019. zbog kartela na tržištu deviza.

Unatoč tim višestrukim frontovima, činilo se da je banka ponovno dobila puls 2022., kada je zaradila više od 5 milijardi eura, što je njen najbolji rezultat od prije finansijske krize.

Problemi s povjerenjem vraćaju se u bankarstvo upravo u trenutku kada evropski čelnici održavaju summit koji je trebao poslati poruku umirenja finansijskim tržištima. No u neobičnoj odluci za koju još nema objašnjenja, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel odlučili su ne govoriti na konferenciji za novinare na kraju sastanka.

Njemački kancelar Olaf Scholz, koji je bio prisutan sastanku, nije zaobišao temu: “Deutsche Bank se modernizirala. To je profitabilna banka. Nema razloga za brigu”, rekao je, prenosi EL Pais.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti