Sumanuta ideja veličine: Putin se poistovjetio sa Petrom Prvim i otišao da popravlja prošlost

0
Russian President Vladimir Putin stands in front of the map of Russia and Commonwealth of Independent States between working meetings at his residence Novo-Ogaryovo just outside Moscow, August 11, 2006. REUTERS/ITAR-TASS/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE (RUSSIA) - RTR1GAL3

Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je možda otkrio pravi razlog invazije na Ukrajinu kada je rekao kako je sudbina ove generacije da kao “ruski car Petar Veliki vrati i ojača teritorije”.

Putin je ujutro, na početak napada na Ukrajinu, kazao da je glavni razlog postizanje “demilitarizacije i denacifikacije” ove zemlje. Međutim, danas je izgleda otkrio svoje prave karte.

“Petar Prvi je vratio i ojačao teritorije, ta sudbina je pripala i nama”, rekao je Putin na sastanku sa mladim preduzetnicima, javlja Ria Novosti.

Naveo je kako je Rusija uvijek bila na čelu tekućih događaja.

“Da, bilo je epoha u historiji naše zemlje kada smo morali da se povučemo, ali samo da bismo skupili snagu da idemo naprijed, koncentrišemo se i idemo naprijed. Nemoguće je da zemlja poput Rusije bude ograđena spolja. I mi sami nećemo da pravimo takvu ogradu oko sebe”, poručio je ruski predsjednik.

Ovime je Putin zapravo potvrdio ono o čemu se u Ukrajini, ali i na Zapadu već dugo vremena tvrdi – da Putin želi obnoviti rusko carstvo, iako je to izričito negirao.

Podsjećamo, ukrajinska zastupnica Lesja Vasilenko rekla je ranije da se ruski predsjednik Vladimir Putin neće zaustaviti na Ukrajini i da će nastaviti invaziju na druge europske zemlje.

“Putin se neće zaustaviti na Ukrajini. Njegovi omiljeni novinari govore o odlasku dalje i stvaranju velikog praska u Europi. Putinov cilj je izgraditi rusko carstvo veće od svega što je svijet vidio prije”, rekla je Vasilenko.