25.07.2024.
HomeSvijetSulejman Hajrulajev: Ruski muslimani su na udaru mobilizacije i najviše ginu u...

Sulejman Hajrulajev: Ruski muslimani su na udaru mobilizacije i najviše ginu u Ukrajini

Muslimani Ukrajine i Ruske Federacije između sebe nemaju problema, njih ujedinjuje njihova vjera i uči o bratstvu, no problem su vjerski lideri, ukazuje prvi čovjek Asocijacije ukrajinskih muslimana i predsjednik Vijeća uleme vjerske administracije krimskih muslimana Sulejman Hajrulajev.

Ovaj ukrajinski vjerski poglavar nedavno je pažnju privukao obraćanjem krimskim i ruskim muslimanima da izbjegnu regrutaciju i da ne idu u rat, odnosno u smrt na ukrajinskim frontovima. Sa njim smo uspjeli kratko razgovarati nakon novih raketnih udara na ukrajinsku prijestolnicu Kijev i druge ukrajinske gradove.

Hajrulajev je rođen na Krimu, ali od 2014. godine, kada je Rusija anektirala ovaj ukrajinski poluotok nakon referenduma koji međunarodna zajednica ne priznaje, živi u egzilu u Kijevu gdje se često obraća vjernicima, kako ukrajinskim, tako i svjetskim muslimanima.

„Ovo je zločin šta se dešava u Ukrajini, svi koji žive u ovoj državi, bez obzira na vjeru, kategorički osuđuju invaziju Rusije na Ukrajinu, te otvoreno poručuju kako se čini veliki zločin nad ovom državom“, kaže za Al Jazeeru Balkans.

Dobrovoljno u ukrajinskoj armiji

Blizu jedan posto stanovnika Ukrajine je islamske vjere, a njihov broj se daleko umanjio 2014. kada je Krim anektirala Rusija. Prema posljednjim podacima, samo na Krimu živi 750.000 muslimana, a veliki broj njih na udaru je ruske mobilizacije.

Naš sagovornik govori kako u Ukrajini nije takva situacija kada je riječ o regrutiranju muslimana.

„Mobilizacija u Ukrajini ne pogađa muslimanske zajednice generalno jer je mali broj muslimana ove države u odnosu na veličini naše armije. No, mora se istaći kako, prema mojim saznanjima, veliki broj muslimana dobrovoljno stupa u redove vojske kako bi zaštitili svoje porodice, domove, sugrađane, sunarodnike.“

Sa druge strane, regije gdje su muslimanske zajednice većina širom Rusije, dale su najviše poginulih u Ukrajini. To se posebno odnosi na regije kao što su Dagestan, Baškortostan, Krim…

„Koliko to tačno šteti i koliko to slabi muslimanske zajednice spomenutih regija zaista ne znam. Ono što mogu ustvrditi sa velikom sigurnošću jeste da njihovi brojevi sve više slabe upravo zbog toga što je najviše poginulh iz ovih regija, izuzev Krima“, govori Hajrulajev.

Pomoć muslimanskih država

Nedavno je privukao ogromnu pažnju porukom ruskim muslimanima da ne prihvate poziv, da odbiju regrutaciju, da odbiju oružje, da se predaju ako budu prinuđeni…

„Zaista se nadam da su muslimani Rusije poslušali bilo koji od mojih savjeta, da su moje riječi djelovale na njih.“

Čelnik ukrajinskih muslimana poziva islamske države i svjetske muslimanske zajednice da pomognu njegovoj domovini.

„Jako bih volio da se odazovu pozivu i pomognu Ukrajini. Ukrajina sada pati, na udaru je agresije, a muslimani, kako sama vjera nalaže, moraju pomoći i podržati ugnjetavanog.“

Na kraju smo ga pitali kakvi su i kakvi će biti odnosi ruskih i ukrajinskih muslimana i muslimanskih zajednica u budućnosti.

„Smatram kako muslimani Rusije i muslimani Ukrajine nemaju međusobno problema jer su ujedinjeni u svojoj vjeri, u islamu. Problem su vjerski zvaničnici koji, pod pritiskom vlasti Ruske Federacije, ohrabruju ljude da ratuju, daju im oružje i šalju ih u smrt.“

Molite Boga da vas zaštiti

Podsjetimo, krajem septembra je Hajrulajev apelirao na muslimane Krimskog poluotoka i sve muslimane koji žive u Rusiji da izbjegnu regrutaciju ili da se predaju.

Kako je objavljeno na Twitteru, on se obratio „direktno krimskim muslimanima, ali i muslimanima Rusije koji ne žele učestvovati u ovom ratu, onim koje primoravaju da idu u ovaj rat.

Iako je na videosnimku koji je podijeljen društvenim mrežama navedeno kako je riječ o „zamjeniku muftije Krimskog muftijstva“, kasnije objašnjena prava titula Hajrulajeva.

On je poručio: “Prvo i najvažnije, molite Allaha za zaštitu od zla ovih tiranina“.

“Drugo, pronalazite razne načine da izbjegnete (regrutaciju), napustite ovu državu, napustite ove regije i bez obzira na sve ne uzimajte pozive za regrutaciju“, naveo je on.

Bolje iza rešetaka

U nastavku poručuje muslimanima Rusije i Krima da, čak i ako dobiju poziv, „odmah ga poderite pred njima jer je bolje biti iza rešetaka i izabrati ovu stazu nego izabrati stazu ubijanja“.

„Budite kao (Božji poslanik) Jusuf koji je rekao: “Gospodaru moj, draža mi je tamnica od ovoga na što me one navraćaju.” (Kur’an 12:33)’“

I treće, ako se tako desi da se nađete u ovim jedinicama, predajte se, govori Hajrulajev i dodaje:

“Nađite razne načine za predaju i ostat ćete, uz Božju pomoć, živi sa svim svojim pravima. Bit ćete na slobodnoj zemlji.“

Na kraju poručuje: Ali, ako ne možete ni to uraditi, onda ja znam gdje trebate pucati, a mislim da i vi isto razumijete…

Ibrahim Sofić / IZVOR: AL JAZEERA

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti