Sukobi na ljevici: Ko “krešti”, ko “testosteronski baljezga”, a ko sve “trči u mjestu”?

0

BH. blok je sonedavno, gledajući izvana, doimao čvrstim. Međutim, bio je, po svemu sudeći dovoljan jedan problem, a u ovom slučaju radi se o izboru gradonačelnika Mostara, pa da na površinu počnu izbijati prve pukotine. Konkretno, kandidatura Armana Zalihića, kao još jednog protivkandidata Irmi Baraliji, uz Zlatka Guzina i Marija Kordića za mjesto gradonačelnika Mostara izazvala je pravu lavinu međusobnih optužbi unutar BH bloka.

Tako je potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović, govoreći o “nastupima” Sabine Čudić iz NS-a na društvenim mrežama, gostujući na Face TV, kazao kako ona “krešti iz Sarajeva”. Na odgovor nije morao dugo čekati, jer je predsjednik NS-a Predrag Kojović, putem Twittera, stao u odbranu stranačke kolegice, poručivši Mijatoviću:

– Sram te bilo Vojine za komentar o Sabini Cudic. Odvratno testesteronsko baljezganje, napisao je Kojović.

Sve ovo je nagnalo sarajevskog profesora Damira Marjanovića da ih upozori ko bi trebale biti prave mete njihovih kritika, odnosno da međusobnim svađama neće postići ništa.

– E moji momci, predugo ste u nekom paralelnom svijetu, daleko od realnosti i stvarnih problema. Ostavite ovo za osobne prepiske, i salonska politička nadmudrivanja. Fokusirajte se na kritiku i rješavanje realnih problema ovo malo Bosanaca i Hercegovaca što je ostalo u ovoj zemlji, a koji su svjetlosnim godinama daleko od vašeg tviter nadmudrivanja. Plata ako ih ima, polako kasne, vakcina nema još na vidiku, škole rade-ne rade, mladi odlaze – a vi se prepucavate oko kandidata i kandidatkinja koji svakako nemaju šansu u postojećoj konstalaciji i za pirovu pobjedu koja će vas dodatno gurnuti ka dnu. Ljevica opet trči u mjestu, a morala bi naprijed!, napisao ej Marjanović.