Sukob zastupnika iz ruralnih područja TK: Alić i Čaušević pravdali svoje diplome i optuživali jedan drugog za promašaje u obrazovanju (VIDEO)

0

Na današnjem zasedanju Skupštine TK Senad Alić – Šiljo (PDA) imao je diskusiju/debatu sa Midhatom Čauševićem (SDA). Prvo objavljujemo šta je rekao Alić, a potom i repliku, Čaiševića.

Pročitajte tekst i pogledajte video…

“Midhate, sve što si kazao nije istina. Danas hoćeš da prezentuješ javnosti kako nećeš ti da uvedeš 700 novih osoba, 120 direktora, hajde neće biti toliko ima i nešto što je ostalo u ovoj ekipi, i toliko Školskih odbora i hoćeš da pripišeš nekom u 2018. ili 2017. godini Zakon o visokom obrazovanju.

Poštovani svi koji sjedite ovdje, javnosti, Midhat Čaušević je bio u Radnoj grupi, Midhat Čaušević je bio predlagač s određenom grupom tog zakona. On je radio taj zakon, ja neću govorti zašto, da li lično radi sebe ili nekih persona, ja to neću govoriti.

I naravno, nikakav bauk. Pogriješio si Midhate, napravio si što si htio, mi poslije ispravili to, naravno poštivali Ustavni sud.

Ovdi što govoriš da praviš iskorake, ti nikad iskoraka nisi napravio. Sve one presude od 750.000 KM koje su došle to je posljedica vlade Denijala Tulumovića. Nađite mi jednu, jednu mi nađite presudu prošle vlade. Pratimo i mi, ali nemojte tako da se prezentujete, treba sjesti i povaditi ovo je za ovo, ovo je za ovo. Vama je sud vraćao direktore na posao. Opštinski, Kantonalni sud… Imate koliko hoćete direktora kojim su presudili 60 i više hiljada konvertibilnih maraka. Midhat izađe, kaže milionska šteta. Ova vlada koja je bila neće imati štetu više 15-16 hiljada.

Jel ne možete da presudite što je imenovala neustavna vlada. Neće sud da presudi. Ono što je neustavna vlada uradila sud ne presuđuje. A uopšte nisam imao namjeru za ovim dijelom. Kažeš meni treba novih 700 ljudi da uvedem, pa uvedi, imaš 19 ruku, imaš zakone si nam ovdje predložio, hoću da smijenim, idu izbori, ovo je politički. Džaba vintaš, pa providno je, narod gleda. Vintaj koliko hoćeš to i jeste cilj, da li bivših, da li sadašnjih to slobodno kaži, nemoj džaba umotavati… “, rekao je Alić.

Nakon obraćanja Senada Alića – Šilje (PDA) na sjednici Skupštine TK, za riječ javio Midhat Čaušević (SDA), koji je rekao:

“Kolega Aliću da biste me razumjeli odgovorit ću vam na način kako to vi razumijete, a ne na akademski način, odnosno jezikom svijeta kojim ja pripadam… Dozvolit ćete mi da ispravim ono što je kazano, a kada je u pitanju moje ime. Trebali ste reagovati (govori predsjedniku Vujoviću op.a) kada je čovjek rekao da ni jednu istinu nisam kazao za ovom govornicom, da sa bio član Radne grupe, koja je između ostalog donijela neustavne odredbe Zakona o visokom obrazovanju, odnosno da sam ja bio kreator tih politika.

E to nije istina. Za razliku od kolege Alića, Midhat Čaušević je završio redovno osnovnu, srednju, fakultet, magistrirao i doktorirao i to sve na državnom fakultetu, ni po ocu, ni po stričevima, ni po politici, nego svojim radom i trudom i kao jedan od najboljih studenata, odnosno učenika, u svim ovim fazama.

Kolega Aliću, kolega Aliću, zaista ono što je Zakon o visokom obrazovanju, moj dio i moj udio je u onim iskoracima koje smo napravili i danas to imamo. Ono što je predmet istraga, što je predmet u ovom momentu i SIPA-e i OSA-e i Tužilaštva, je plod vašeg rada i vaših politika.

A samo ću jednom rečenicom vas podsjetiti, a vi dokažite da to nije tako. Evo ja pitam vas, pitam javnost, ko je dobio stipendiju na postdiplomskom studiju, na magistratu, kada je usvojen taj zakon na jednom od tih privatnih fakulteta. Vi, kolega Aliću.

Ja sam otišao na državni fakultet, mahistrirao i doktorirao, ali to je ta politika koju ste vi vodili i sa kojom smo se mi 2018. godine razišli i tad ste pokušali diskreditirati ime i prezime Midhata Čauševića, ostao sam dosljedan ideji, a vi ste otišli putem kojim ste otišli i sada pripadate miljeu onih kojim Ustavni sud donosi odluke da donose neustavne zakone i pripadate stranci koja je stavljena na crnu listu Sjedinjenih američkih država”, rekao je Čaušević.

Ako imate viška vremena i živaca, pogledajte debatiranje stranačkih perjanica i “stručnjaka” za obrazovanje iz Sapne i Gojsalića:

Tekst, foto i video: Tuzlapress.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here