Sukob etike i kadrovske politike: Odrobijao pokušaj ubistva, onda ubio pješaka, i na kraju dobio posao medicinskog tehničara na UKC Tuzla

0

Amar Mustedanagić sumnjiči se da 21. decembra prošle godine, u ranim jutarnjim satima, oko 2.30 sati, na “južnoj magistrali” u Tuzli, u blizini TC “Mercator”, upravljao vozilom Golf 5 u vlasništvu druge osobe, koja je tada bila na mjestu suvozača, nije obratio pažnju na prisustvo pješaka koji se nalazio na kolovozu te je prednjim desnim dijelom vozila udario pješaka Ismara Subašića.

Nakon toga je nastavio vožnju, svjestan da ostavlja bez pomoći osobu koju je povrijedio.

Subašić je od zadobivenih povreda preminuo u tuzlanskoj bolnici.

Nakon 30 dana pritvora, Sud u Tuzli uvažio je žalbu i Mustedanagić je izašao na slobodu. Tako je Sud odbacio prijedlog Tužilaštva o produženju pritvora za još dva mjeseca, kazao je Mustedanagićev advokat Bakir Hećimović.

“Da, on je pravosnažno osuđen na dvije godine zbog pokušaja ubistva. Odležao je taj period u zatvoru, a nesreća se dogodila mjesec nakon njegovog izlaska na slobodu”, istaknuo je Hećimović.

Osumnjičenom je pritvor bio određen zbog bojazni da bi mogao sakriti ili uništiti dokaze i utjecati na svjedoke, kao i bojazni da bi mogao ponoviti krivično djelo.

Komisija za izbor kandidata za prijem u radni odnos UKC-a Tuzla 10. juna 2020. godine objavila je listu uspješnih kandidata za radno mjesto medicinska sestra – tehničar – opći smjer, a po konkursu koji je objavljen 19. decembra 2019. godine. (javno dostupna preliminarna lista).

Kandidat Amar Mustedanagić nalazi se na šestom mjestu primljenih medicinskih tehničara.

Paradoks ili ne, procijenite sami.

(Hayat.ba)