21.07.2024.
HomeSvijetSukob Armenije i Azejberdžana, poginulo 16 ljudi

Sukob Armenije i Azejberdžana, poginulo 16 ljudi

Sukob između Armenije i Azerbejdžana u utorak je eskalirao razmjenom paljbe iz teškog artiljerijskog oruđa i raketiranjem iz dronova.

U najtežem artiljerijskom sukobu u posljednjih nekoliko godina poginulo je 16 ljudi, među kojima i dvojica visokih oficira vojske Azerbejdžana, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Sukob na osjetljivoj armensko-azerbejdžanskoj granici izbio je u nedjelju, a bilans trodnevnih sukoba je 11 poginulih vojnika i jedan civil sa azerbejdžanske strane i četiri armenska borca.

Sukob dvije države oko oblasti Nagorno Karabah u Azerbejdžanu, koji kontroliraju Armenci, uz podršku armenske vlade, traje od 1994. godine.

UN poziva na obustavu vatre

Zvanični Jerevan je optužio Azerbejdžan da je pokrenuo cyber napad na web stranice armenske vlade i upozorio da će vlada u Bakuu zbog toga snositi odgovornost uz “nepredvidive posljedice”.

Turska je izrazila snažnu podršku Azerbejdžanu, s kojim je vežu duboki etnički i kulturni korijeni, dok su Rusija i Sjedinjene Američke Države, koji kopredsjedavaju Grupom iz Minska OSCE-a, pokušavale posredovati u postizanju sporazuma u konfliktu oko Nagorno Karabaha i osudile su ovu novu eskalaciju nasilja.

Zabrinutost zbog sukoba dvije države izrazio je predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, a predstavnik generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Antonija Guterresa pozvao je na trenutnu obustavu vatre i deeskalaciju sukoba.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti