Sudija Agius: “Da Praljak nije počinio samoubistvo u sudnici tako javno, malo ko bi znao da je on presuđeni ratni zločinac. Ovako, cijeli svijet zna”

0

Uoči 30. godišnjice od početka opsade grada Sarajeva, u zemlji boravi i predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove i prvi izabrani sudac u Haškom tribunalu za bivšu Jugoslaviju, Carmel Agius.

U intervjuu za N1 govorio je o svom ličnom putu do, za njega neočekivanog mjesta, sudije ICTY-a, ali i o višedecenijskom iskustvu na slučajevima ratnih zločina na prostoru Balkana.

Agius je komentirao i incident u slučaju Praljak. Ratni zločinac Slobodan Praljak ispio je otrov u haškoj sudnici nakon što je osuđen na 20 godina zatvora zajedno sa još petoricom bivših lidera tzv. Herceg-Bosne.

“Da nije počinio samoubistvo u sudnici tako javno, malo ko van Hrvatske i Bosne i Hercegovine bi znao da je on presuđeni ratni zločinac. Ovako, cijeli svijet zna”, rekao je Agius.

Podsjećamo da je sud utvrdio da je Praljak bio dio udruženog zločinačkog poduhvata, na čijem čelu je bio Franjo Tuđman.

Prvostepenom presudom lideri Hrvata u BiH osuđeni su na ukupno 111 godina zatvora za zločine od 1992. do 1994. godine u Hercegovini i srednjoj Bosni.

Tokom čitanja presude, Praljak je ustao, rekao da on nije ratni zločinac nakon čega je popio otrov za koji i dalje nije poznato kako ga je unio u sudnicu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here