24.05.2024.
HomeNovostiSalihović spiskao 83 000 maraka na iće i piće, jeo i pio...

Salihović spiskao 83 000 maraka na iće i piće, jeo i pio o javnom trošku i vikendom, pa čak i na godišnjem odmoru

Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodnih riječi Tužilaštva KS danas je u Kantonalnom sudu u Sarajevu počelo suđenje Goranu Salihoviću, bivšem glavnom državnom tužiocu. On se tereti za zloupotrebu službenog položaja u periodu od februara 2013. do septembra 2016. godine.

Prema optužnici, Salihović je iznad limita Tužilaštva BiH potrošio 83.000 KM, čime je oštetio budžet ove institucije i stekao nezakonitu imovinsku korist.

Istaknuto je u optužnici da je ovaj novac potrošio u ugostiteljskim objektima u BiH i inozemstvu, iako je znao da je godišnji limit 25.000 KM. Samo u 2015. godini potrošio je 25.000 KM, a novac od reprezentacije trošio je i u dane vikenda i dok je bio na godišnjem odmoru.

Navedeno je i da je sva svoja službena putovanja proglasio tajnim te da je namjerno zakasnio na let iz Pariza, zbog čega su kupljene nove karte, a novac od 3.874 KM mu refundiran. Za prvog svjedoka je pozvan tužilac Božo Mihajlović, kojem se, također, sudi na Sudu BiH u aferi “Nestali novac”.

Salihović je danas u sudnici rekao da ”optužnicu ne razumije”, da ”nije počinio djelo za koje se tereti” ida mu je ”sve montirano”. Kazao je “da je progonjen s ciljem da se skloni s ove pozicije kako bi se pravosuđe urušilo”.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti