Suđenje Novaliću i kompaniji: Federalni štab nikada nije donio odluku o nabavci respiratora

0

Na današnjem ročištu Fadilu Novaliću i drugima svjedočili su direktorica špediterske firme iz BiH Šeherzada Halilović i uposlenik Federalne uprave civilne zaštite Mustafa Kadribegović, koji je u jednom periodu mijenjao suspendovanog direktora te drugoosumnjičenog u ovom predmetu Fahrudina Solaka.

Većina pitanja tužioca i odbrane četvero osumnjičenih su bila fokusirana na Kadribegovićeva saznanja o nabavci respiratora, koja je bilježio u rokovnik kao član Federalnog štaba Civilne zaštite, a kasnije i kao zamjena suspendovanom direktoru FUCZ-a.

Tužilac Mirza Hukeljić se prvo osvrnuo na njegovo imenovanje u rekonstruirani Federalni štab civilne zaštite. Federalni štab je naprasno smijenjen 25. marta i reduciran na devet članova, koji su, kako je zaključila braniteljica Vasvija Vidović, bili usko povezani s upravljanjem vanrednom situacijom.

Na pitanje tužioca kako je saznao da će biti novi član štaba i zna li zbog čega je došlo do izmjena, Kadribegović je rekao da je vladalo mišljenje kako je štab od 21 člana nefunkcionalan i neproduktivan. Također je rekao da mu je na Kolegiju u FUCZ-u dan ili dva prije izbora u Federalni štab direktor Solak neformalno to najavio.

Prva sjednica novog saziva štaba je održana na isti dan kada je izabran i bilo je riječi o trenutnoj epidemiološkoj situaciji te potrebama zdravstvenog sistema. Tada je iskazana i potreba za respiratorima, međutim nisu iznesene nikakve specifikacije kao što je tip respiratora koji je potreban i količina novca koja će biti izdvojena. Sjednice štaba nisu nikako snimane zbog ranijeg kvara, no Kadribegović je vodio svoje bilješke.

On je na ročištu naglasio da je na prvoj sjednici novog saziva štaba razmatran opširan Plan nabavke medicinskih sredstava i opreme, za koji je prvobitno trebalo biti izdvojeno pet miliona KM, ali je kasnije došlo do izmjena.

Svjedoku tada nije bilo jasno ni zbog čega FUCZ nabavlja medicinsku opremu s obzirom na to da do sada nisu nabavljali, na što mu je tadašnji direktor Fahrudin Solak odgovorio: “Neće niko drugi”.

Dvije sjednice uoči potpisivanja ugovora sa Srebrenom malinom

Prvog aprila su održane dvije sjednice Federalnog štaba civilne zaštite – fizička i telefonska. Na prvoj je ponovo istaknuta potreba za nabavkom medicinskih sredstava, raspravljalo se najviše o poteškoćama u vezi s pronalaskom respiratora.

Jelka Milićević je, prema Kadribegovićevim bilješkama, rekla da se pojavilo oko 300 respiratora koje bi bilo moguće kupiti te da treba napraviti preraspodjelu sredstava. Zatim je na toj sjednici odlučeno i da se poveća iznos koji će biti izdvojen za kupovinu medicinske opreme s pet na sedam miliona KM, koji bi bili izdvojeni iz sredstava FUCZ-a po osnovu posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća. Upravo taj novac je zajedno sa skoro pet miliona KM Vlade FBiH kasnije korišten za kupovinu respiratora.

Navečer je održana druga telefonska sjednica na kojoj su članovi Federalnog štaba jednoglasno glasali za izdvajanje sedam miliona KM za kupovinu medicinskih sredstava i opreme, bez preciziranja o kojoj opremi se radi. Odnosno, svjedok i tužilac su naglasili više puta kako tada nije rečeno da će tim novcem biti kupljeni konkretno respiratori.

Šta više, Kadribegović ni drugi članovi na sjednicama Federalnog štaba nisu obavještavani o toku i detaljima nabavke respiratora. On je o uspješnoj kupovini saznao iz medija na dan kad su stigli, a da su respiratori plaćeni udruženim sredstvima Vlade FBiH i FUCZ-a, saznao je tek nakon što je nabavka poprimila elemente afere, odnosno kada su detalji isplivali u javnost.

Ubrzo je zbog afere smijenjen Fahrudin Solak, a po nalogu Vlade FBiH njegove obaveze radio je Mustafa Kadribegović. Ističe da je odmah tražio provjere razne dokumentacije, međutim navodi da mu ugovor FUCZ-a i Srebrene maline nije odmah dostavljen “uz nemušta objašnjenja”. Uslijedili su problemi u vezi sa skladištenjem i verifikacijom respiratora, zbog čega je FUCZ tražio način da raskine ugovor sa srebreničkom firmom.

Svjedočenje Šeherzade Halilović

Svjedokinja Šeherzada Halilović je direktorica firme “ULTRA ŠPED” d.o.o., a pomogla je Fikretu Hodžiću informacijama o potrebnim dozvolama za uvoz medicinske opreme. Halilović i Hodžića je spojio Kristijan Marić, za kojeg iz ranijih Viber prepiski znamo da je bio glavni posrednik i ugovarač za kupovinu respiratora između “Maline” i Kineza.

Razgovarajući s Hodžićem o tim potrebnim dozvolama, on joj je rekao “Oni su meni rekli da će to završiti”, no naglašava da nije rekao ko su to oni, iako je ona kasnije pretpostavila da je mislio na Vladu FBiH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here