21.06.2024.
HomeSvijetSud u Njujorku: Tramp mora da plati 355 miliona dolara zbog finansijskih...

Sud u Njujorku: Tramp mora da plati 355 miliona dolara zbog finansijskih malverzacija

Bivši američki predsednik Donald Tramp treba da plati 354,9 miliona dolara kao kaznu zbog toga što je lažirao vrednost svoje imovine kako bi dobijao bolje uslove kod banaka, odlučio je sud u Njujorku.

Takođe mu je izrečena zabrana da bude zastupnik ili direktor bilo koje kompanije u toj državi u naredne tri godine, prenosi Glas Amerike (VOA).

Tužbu je podnela državna tužiteljka Njujorka Letiša Džejms, koja je teretila Trampa i njegovu porodičnu kompaniju da je lažno uvećavala neto vrednost imovine, između 1,9 i 3,6 milijardi dolara svake godine od 2011. do 2021, kako bi prevarila banke i dobijala bolje uslove za kredite.

Trampovi sinovi Donald mlađi i Erik treba da plate po četiri miliona dolara kazni.

Tramp je optužbe negirao i slučaj nazvao “političkom osvetom tužiteljke Džejms”, koja je inače demokrata.

Trampova advokatica Alina Haba najavila je žalbu na presudu, koju je nazvala “kulminacijom višegodišnjeg, politički motivisanog lova na veštice.”

Sudija Artur Engoron doneo je presudu posle dva i po meseca svedočenja 40 svedoka, među kojima je bio i sam Tramp.

Završna reč je izneta 11. januara.

U ovom slučaju presudio je sudija, a ne porota, pošto to nisu zatražili ni kancelarija tužiteljke niti Trampovi advokati.

Favorit u trci za republikansku predsedničku nominaciju svedočio je 6. novembra da je vrednost njegove imovine zapravo bila potcenjena u njegovim finansijskim dokumentima, da su banke obavile sopstvena istraživanja i bile zadovoljne njegovim poslovanjem.

Tokom završne reči u januaru, rekao je da je ceo slučaj “prevara protiv njega”.

Sudija Engoron je zaključio da Tramp i drugi optuženi nisu želeli da priznaju nikakvu odgovornost za svoje postupke, a da su stručni svedoci odbrane “jednostavno poricali realnost.”

Ovo je bila značajna nedelja za Trampa kada je reč o sudskim procesima. Protiv njega se vode četiri krivična postupka i jedna građanska parnica.

U četvrtak, drugi sudija u Njujorku je presudio da će suđenje bivšem predsedniku po optužbama da je falsifikovao poslovne podatke svoje kompanije u pokušaju da kupi diskreciju osoba koje su mogle da mu donesu neprijatnost svojim pričama o njegovim neverstvima – početi 25. marta.

Tramp poriče krivicu i u tom sudskom postupku.

Ako raspored ostane na snazi, biće to prvo suđenje Trampu po krivičnom postupku, od četiri koja su pokrenuta protiv njega.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti