21.06.2024.
HomeNovostiSud BiH odbio žalbu uhapšenom Denisu Prciću, ostaje iza rešetaka

Sud BiH odbio žalbu uhapšenom Denisu Prciću, ostaje iza rešetaka

Sud BiH odbio je žalbu hapšenom Denisu Prciću, osnivaču i vlasniku Američkog univerziteta u BiH kojom je prije pet dana određen jednomjesečni pritvor.

Žalba je uvažena za njegovu uhapšenu saradnicu Melisi Belkić-Mujkanović, kojoj su određene mjere zabrane.

Ranije su mjere zabrane određene za njenog supruga Emira Mujkanovića koji se brani sa slobode.

Oni su podsjećamo uhapšeni u Tuzli prošle sedmice. Prcić se sumnjiči da je omogućio nezakonito sticanje diplome direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću.

Tokom pretresa Univerziteta pripadnici MUP -a TK nisu pronašli nijedan dokaz da je Mehmedagić ikada bio student na ovoj ustanovi. No, on je ovu diplomu koju je predao Komisiji za nadzor nad radom OSA-e proglasio tajnom.

Ovu informaciju na ročištu je prošle sedmice potvrdio i tužilac Oleg Čavka.

On je rekao da je Mehmedagić stekao krivotvorenu diplomu Visoke stručne spreme sa kojom je imenovan i vršio dužnost generalnog direktora OSA, iako njegova stvarna stručna sprema, VŠS Pravnog fakulteta u Sarajevu nije dovoljna za imenovanje.

– Mehmedagić je na ovaj način nezakonitim vršenjem dužnosti ostvario imovinsko-pravnu korist u iznosu većem od 100.000 maraka napisao je u prijedlogu za određivanje pritvora Čavka.

Inače, Čavka je danas potvrdio ranije navode „Avaza“ da je Prcić uz pomoć saradnika istrgnuo originalnu stranicu iz registra ovog fakulteta te da je naknadno ubačeno i dopisano ime Osmana Mehmedagića.

Grafolog koji je utvrdio nelogičnosti je stalni sudski vještak Ismet Katana. Raniji rukopis je imitirala uhapšena Melisa Mujkanović.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti