20.06.2024.
HomeSvijetStudentski protest u New York-u: Propalestinski demonstranti zauzeli zgradu Univerziteta Columbia

Studentski protest u New York-u: Propalestinski demonstranti zauzeli zgradu Univerziteta Columbia

Propalestinski demonstranti zauzeli su danas zgradu na Univerzitetu Columbia u kampusu u New Yorku, a uprava je ograničila pristup samo na studente koji tu žive i zaposlenike.

Demonstranti koji su zaposjeli Hamilton Hall na prozorima su istakli transparente na kojima piše “Intifada”, što je arapska riječ za ustanak, izvijestio je CNN, prenosi Hina.

Univerzitet je u ranoj jutarnjoj obavijesti objavio da je pristup kampusu Morningside ograničen na studente koji tu žive i zaposlenike koji pružaju osnovne usluge.

Columbia je u ponedjeljak počela suspendovati propalestinske studentske aktiviste koji su odbili ukloniti protestni kamp u njujorškom kampusu nakon što su propali pregovori kojima se tražilo okončanje protesta.

Predsjednica Univerziteta Nemat Minouche Shafik rekla je da višednevni pregovori nisu uspjeli uvjeriti demonstrante da uklone desetke šatora postavljenih kako bi izrazili protivljenje izraelskom ratu u Gazi. Gušenje protesta na Columbiji, u središtu protestnih akcija povezanih s Gazom koje su proteklih sedmica zahvatile univerzitetske kampuse diljem SAD-a, događa se nakon što je policija na Univerzitetu u Teksasu u Austinu uhapsila desetke studenata koje je napala suzavcem na propalestinskom skupu.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti