18.04.2024.
HomeNovostiStudentski forum u Tuzli: Univerziteti pod direktnom nadležnošću politike

Studentski forum u Tuzli: Univerziteti pod direktnom nadležnošću politike

Pitanje politizacije visokog obrazovanja u BiH, tema je jednog od najvećih studentskih foruma kojeg je danas u Tuzli organizirao Omladinski pokret “Revolt”. Aktivistica “Revolta” Anamarija Divković kaže da ovim forumom žele dati odgovor na različita pitanja koja muče studente, ali i profesore, a o kojima se ne govori dovoljno. -Ti problemi uvijek stoje po strani i nisu predmet rasprava ljudi koji bi trebali voditi brigu o univerzitetu – smatra Divković.

Navodi da je jedna od rasprava koja će na forumu biti otvorena isplati li se studentska solidarnost i mogu li se njome ostvariti progresivni ciljevi, a Divković vjeruje da se ta solidarnost isplati. O pitanju politizacije univerziteta studentima je govorio profesor na Odsjeku za žurnalistiku Filozofskog fakulteta u Tuzli Enes Osmančević, koji tvrdi da su univerziteti pod direktnom nadležnošću politike.

– Univerzitet je, nažalost, izložen negativnom utjecaju politike. Umjesto da politika koristi univerzitet kao svoj resurs, kao jednu intelektualnu bazu, ona univerzitet stavlja na marginu – mišljenja je profesor Osmančević. Ocijenio je također da su studenti veoma pasivni te da su, u okolnostima u kojima građani BiH žive, krenuli linijom manjeg otpora. – Studenti su zabrinuti za svoje obaveze koje su pred njima, a to su ispiti, plaćanje školarina. Umjesto da postanu kritička snaga društva, oni su postali oportunisti. Oni već sada gube povjerenje u institucije, pa tako i u univerzitet kao javnu ustanovu. Onda se radije okreću političkim partijama i političkim liderima – stav je Osmančevića.

Studentski forum u Tuzli u protekla tri dana ugostit će mnoštvo uglednih univerzitetskih profesora koji će pokušati odgovoriti na neka od ključnih pitanja koja tište akademsku zajednicu u BiH.

Fena

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti