24.05.2024.
HomeNovostiHronika izgubljenih kampanja: Najprije Čović, a sad i Kolinda

Hronika izgubljenih kampanja: Najprije Čović, a sad i Kolinda

Narušava li rektor Tomić svojim nesvakidašnjim i neuobičajenim političkim angažmanom dignitet akademskog zvanja, pita se Dnevni list u članku Može li dijaspora izabrati predsjednicu Hrvatske? Tomić je Zoran Tomić i on je rektor Sveučilišta u Mostaru, a izvan toga – ili bolje reći, unutar toga, rektura mu je dio tog istog posla – aktivist je HDZ-a, angažiran u ovoj kampanji u stožeru Kolinde Grabar-Kitarović.

Kitarovićka i njezini nalogodavci love svaki glas, a u tome im je veoma važna Bosna i Hercegovina, tradicionalno uporište HDZ-a na svim hrvatskim izborima. Državljani Hrvatske iz BiH koji nisu naklonjeni HDZ-u te izbore uglavnom preskaču. Možda, ipak, ne bi trebali, koliko god se ne slagali s mogućnošću da biraju vlast druge države.

Narušava li, dakle, rektor Tomić ovim „nesvakidašnjim i neuobičajenim“ političkim angažmanom dignitet akademskog zvanja? Prvo, ništa tu nije nesvakidašnje i neuobičajeno. Hadezeovština je u opisu posla rektora Sveučilišta u Mostaru, zvao se on Zoran Tomić, Ljerka Ostojić ili nekako treće. Sveučilište u Mostaru moglo bi se mirne duše preimenovati u Partijsko sveučilište Dragan Čović. Ono je bilo i ostalo, skupa s dominantom Crkvom i ustavno-teritorijalnom strukturom zemlje, jedan od nosivih stupova HDZ-ove vladavine nad Hrvatima u BiH.

„Suradnja Sveučilišta u Mostaru i politike, koju vodi Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine na čelu s dr. Draganom Čovićem, rezultat je i temelj preklapanja interesa hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini.“ Prethodnu rečenicu između navodnika rekla je svojevremeno bivša rektorica Ljerka Ostojić, udvarajući se svom stranačkom šefu Draganu Čoviću.

U istom tonu nastavio je njezin nasljednik Tomić, koji je otvoreno davao podršku HDZ-u i nastavio sudjelovati u političkim kampanja te stranke, vodio Čovićevu kampanju, pa čak bio i najavljivan za predsjednika HDZ-a BiH. To je svakodnevno i uobičajeno ponašanje HDZ-ovih aparatčika na akademskim pozicijama.

IZVOR: Prometej.ba/F.Š

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti