Stropni ventilatori mogu povećati rizik od zaraze koronavirusom u domu

0

Svjež zrak u zatvorenim prostorima je nužan kako bi se spriječilo pirenje covida-19 te se preporučuje redovito prozračivanje prostorija. No, što je s ventilacijom? Tim njemačkih znanstvenika identificirao je kako ventilacija u domu može utjecati na širenje koronavirusa.

Znanstvenici su utvrdili da stropni ventilatori predstavljaju veći rizik za širenje covida-19 u zatvorenim prostorima te da vas ovi ventilatori izlažu većem riziku od zaraze.

Stropni ventilatori recirkuliraju zrak, vjerojatno zadržavajući čestice virusa u zraku duže, otkrio je tim koji je uključivao fizičare, kemičare, inženjere, biologe i druge znanstvene stručnjake. To je posebno opasno s obzirom na to da se topli zrak koji izdahnemo uzdiže i spušta ispod stropa te se potom rasprši u zraku.

I Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) također je upozorila ljude da ne koriste ventilatore za prozračivanje prostorija ako postoji bilo kakav mogući rizik od zaraze u kućanstvu.

Sigurno prozračivanje

“Stolni ventilator siguran je za cirkulaciju zraka među članovima obitelji koji žive zajedno koji nisu zaraženi koronavirusom”, navodi WHO, dodajući da ni ove ventilatore ne bi trebalo koristiti ako vas posjete osobe koje nisu članovi vašeg kućanstva. Zrak koji puše iz zaražene osobe izravno prema drugoj osobi u zatvorenim prostorima može povećati prijenos virusa od jedne osobe do druge.

Umjesto korištenja ventilatora, prostorije možete prozračiti i na druge, sigurnije načine. Jedan od njih je otvaranje prozora. Prozore držite otvorenima kad god je to moguće kako bi svježi zrak mogao ući u prostoriju.

Uz to, možete koristiti i pročišćivače zraka kako bi se smanjio rizik od zaraze, navode znanstvenici. Prema Agenciji za zaštitu okoliša (EPA), pročišćivači zraka dizajnirani su za filtriranje onečišćenja iz zraka, što također može pomoći u smanjenju onečišćenja u zraku, uključujući i čestice koje sadrže viruse, prenosi Best Life.