Stranke više ne predstavljaju ideje i ideologije: SDA želi pregovarati sa SDP-om u Tuzli?!?

0

Neformalni razgovori političkih stranaka koje su ušle u Gradsko vijeće Tuzla počeli su već u izbornoj noći, ali do danas nije ozvaničen nijedan dogovor. U Gradskom vijeću Tuzla u ovom mandatu će biti jedanaest političkih subjekata, što već sada, zajedno sa trajno narušenim odnosima između nekih stranaka, komplikuje političke dogovore o kreiranju većine.

Nova paradigma

Prema još nezvaničnim rezultatima, SDP ima osam mandata, ne računajući i predstavnika manjina koji je u ranijim mandatima bio na strani ove partije; SDA ima pet vijećnika, Socijaldemokrate četiri, SBB tri, Tuzlanska alternativa, DF i Platforma za progres po dva, dok Naša stranka, HDZ, PDA i Stranka za BiH imaju po jednog vijećnika. Međutim, i dalje nema jasnih naznaka kako će izgledati nova većina.

Iz SDA smatraju da pregovore treba voditi pobjednik izbora, odnosno SDP, kojem je najveći broj građana dao povjerenje. Poručuju i da ne isključuju saradnju sa SDP-om.

Iako KO SDP-a i Naša stranka nastoje formirati vlast sa PDA, u tuzlanskom SDP-u se tome i dalje otvoreno protive, što će otežati pregovore na gradskom nivou

– Mi smo raspoloženi da pregovaramo sa pobjednikom, ali ne zato što želimo pozicije. Mi gradimo novu paradigmu SDA u Tuzli. Zvali su nas da budemo dio većine bez pobjednika, ali mi smatramo da to nije uredu, jer građani žele SDP u vlasti. Ukoliko SDP ne želi u vlast, to je drugo, kazao nam je Salko Zildžić, predsjednik gradske SDA.

U SDP-u nismo uspjeli dobiti nijednu informaciju praktično od izborne noći. Na pozive se odazvala jedna visokopozicionirana članica SDP-a i nova vijećnica, koja je kazala da uopšte nije uključena u razgovore o formiranju većine. Gradonačelnik Jasmin Imamović se od izborne noći nije oglasio vezano za gradsku vlast, a predsjednik gradskog SDP-a Slađan Ilić odbija razgovarati o formiranju gradske vlasti.

U Našoj stranci su spremni biti dio nove većine sa SDP-om na čelu, ali ne po svaku cijenu.
– Mi smo sa SDP-om u bloku i razmatramo opciju saradnje s njima, ali uz precizno definisane ciljeve SDP-a. Bilo je preliminarnih razgovora, skloni smo saradnji s njima, ali ne po svaku cijenu, rekao nam je Zvjezdan Karadžin, predsjednik gradske organizacije Naše stranke.

Iz Platforme za progres, koja bi SDP-u, uz Tuzlansku alternativu, SBB i Našu stranku donijela većinu od 17 vijećnika, poručuju da još nisu donijeli odluku.

Povjerenje je najpreče

– Razgovarali smo sa predstavnicima SDP-a, ali želimo dobro odvagati sve mogućnosti, jer ne želimo izgubiti povjerenje birača, istakla je predsjednica gradske organizacije Platforme Dženita Kurtćehajić.

Kako će nova većina izgledati, još se ne zna, ali je sasvim sigurno da će biti saradnji koje će se kositi sa dosad iznesenim tvrdnjama u javnosti i principima stranaka.

Miren Aljić/ Oslobođenje