Stranka za BiH prijavila svog kandidata za člana Predsjedništva BiH, iako njegova izjava nije potpisana niti ovjerena

0

Na pomolu je novi skandal na političkoj sceni Bosne i Hercegovine. naime, Stranka za BiH prijavila je Nermina Šehovića kao svog kandidata za člana Predsjedništva BiH, potvrđeno je za portal „Istraga.ba“ u CIK-u. Međutim, njegova izjava o kandidaturi nije potpisana, niti je propisno ovjerena.

Podsjetimo, rok za podnošenje kandidatskih listi za opće izbore je istekao jučer, kandidati su poznati. Imena je mnogo, a želja jedna, ona za foteljom u Državnom predsjedništvu je, čini se, najveća.

Nermin Šehović trenutno daje izjavu u Federalnoj upravi policije zbog informacija o njegovoj kandidaturi za člana Predsjedništva BiH.

– Šehović je danas normalno došao na posao. Trenutno daje izjavu, jer je informacija o njegovoj navodnoj kandidaturi izazvala pažnju. Nakon toga će i zvanično javnosti pojasniti o čemu se radi, kazali su nam naši izvori bliski FUP-u.

Podsjećamo, Stranka za BiH je jučer prijavila Centralnoj izbornoj komisiji Šehovića kao njihovog kandidata za Predsjedništvo BiH. Međutim, uz prijavu nisu podnijeli njegovu pisanu izjavu o prihvatanju kandidature.

Pometnju je izazvala činjenica što je Šehović pripadnik FUP-a. Istovremeno, on je kandidat za glavnog tužioca BiH, a prema važećim zakonima, obje ove dužnosti su nespojive sa obavljanjem funkcije u izvršnim ili zakonodavnim organima vlasti.

Zanimljivo je da se Semir Efendić, nakon kratke jučerašnje potvrde o Šehovićevoj kandidaturi, danas potpuno ušutio, ne javljajući se na pozive, niti odgovarajući na poruke u vezi sa situacijom koju je “zakuhao”.

Podsjećamo, za člana kolektivnog šefa države iz reda bošnjačkog naroda boriće se: Denis Bećirović iz SDP-a, Mirsad Hadžikadić iz PzP-a i Bakir Izetbegović iz SDA. Za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda utrkivat će se: Željko Komšić iz DF-a i Borjana Krišto iz HDZ-a.