27.05.2024.
HomeSvijetStotine migranata probile Grčku granicu, još 13 000 se sprema da učini...

Stotine migranata probile Grčku granicu, još 13 000 se sprema da učini isto

Stotine migranata koje se kreću prema Grčkoj, nakon što je Ankara objavila da neće zadržavati migrante, probile su grčko-tursku granicu u nedjelju i stigle na otok Lezbos te u kontinentalnu Grčku kod graničnog prijelaza Kastanies, dok se hiljade migranata okupilo na grčko-turskoj granici.

Čini se da je 220 migranata u tri čamca stiglo na egejski otok Lezbos, prenosi Reuters. Grupa migranata je pregazila plitku rijeku kod graničnog prijelaza Kastanies i stigla u Grčku, piše Tanjug.

Interventna policija je u subotu suzavcem rastjerala stotine migranata koji su pokušavali ući u Grčku.

Ankara je objavila u petak da više neće zadržavati migrante koji pokušavaju doći u Evropsku uniju, nakon ofanzive sirijske vojske na položaje proturskih pobunjenika u Idlibu, pogibije 33 turska vojnika i prema Erdoganu mlake reakcije NATO-a.

“Jučer je bilo 9.600 pokušaja prijelaza naše granice i sve smo uspješno riješili”, rekao je zamjenik ministra odbrane Alkiviadis Stefanis za grčku televiziju Skai.

Na granici približno 13.000 ljudi

Međunarodna organizacija za migracije navodi da je na grčko-turskoj granici približno 13.000 ljudi. Do kasno u subotu autobusi u turskim gradovima punjeni su migrantima, navodi ta organizacija.

Grčka vlada govori o orkestriranom napadu na svoje granice i optužuju Tursku za aktivno usmjeravanje migranata.

“Ne samo da ih ne zadržavaju, oni im pomažu”, rekao je Stefanis za Skai. Brisel je poručio da podržava Grčku.

Grčka je bila ulazna evropska zemlja za hiljade migranata 2015. i 2016. godine, a već je preko 40.000 migranata smješteno na egejskim otocima gdje žive u prenapučenim kampovima i teškim uvjetima.

Prošle sedmice mještani otoka Lezbosa sukobili su se s interventnom policijom.

Otočani tvrde da snose nesrazmjeran teret te zahtijevaju izgradnju prihvatnih kampova na drugim mjestima u Grčkoj.

‘Grci ne žele ovu navalu’

Ministar migracija Notis Mittarachi rekao je za grčku televiziju Ant1 da Grci ne žele “ovu navalu u našoj zemlji” te da Grčka nije zemlja u koju svako može doći bez poštivanja pravila.

Reutersovi svjedoci vidjeli su manje grupe migranata kako hodaju poljima kod grčkog grada Orestiada, udaljenog približno šest kilometara od granice. Četiri Afganistanca su navodno zapalila logorsku vatru.

“Želimo mjesto gdje možemo ostati, hranu i toplinu”, rekla je dvadesetšestogodišnja Najibe Rezaji iz Afganistana.

Grčka policija i vojska hapse osobe koje pokušaju preći granicu. “Svi su oni Afganistanci, a ne Sirijci”, rekao je jedan vojnik.

“Jesu li to Sirijci o kojima je Erdogan pričao”, dodao je.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti