27.05.2024.
HomeNovostiStolice čekaju... političare: Oba doma Parlementa Federacije bez rukovodstva

Stolice čekaju… političare: Oba doma Parlementa Federacije bez rukovodstva

U ovu godinu oba doma Federalnog parlamenta ušla su bez popunjenog rukovodstva.  Parlamentarci su svoje pozicije preuzeli prije više od godinu, ali nikada se nisu uspjeli dogovoriti ko će biti predstavnik srpskog naroda. Jedini pomak je što je prvi put ovaj klub uopće popunjen u Domu naroda Federacije.

U fotelji predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH u samo devet mjeseci izmijenjale su se tri osobe. Za to vrijeme pozicija na kojoj bi trebao sjediti dopredsjevajući iz reda srpskog naroda ostaje prazna.

– Nema zbora da se rukovodstvo neće popuniti i da će biti to shodno Ustavu Federacije BiH. Tko će biti, živi bili pa vidjeli – komentar je Mladena Boškovića, dopredsjedavajućeg Zastupničkog doma FBiH (HDZBiH).

Neslavno je završilo nekoliko pokušaja da se ova pozicija popuni. Kada se htjelo, nije bilo kandidata. Predloženi Mile Atlagić, tada kao kadar SDP-a, poziciju je odbio, a DF-ova Mara Đukić nije imala podršku većine. Mjesecima kasnije u klupama promjene: iz SDP-ove Atlagić je sjeo u nezavisne. A sada je i najozbiljniji kandidat za poziciju dopredsjedavajućeg.

– Upravo sam htio da doprinesem formiranju vlasti, zato sam i prihvatio poziv. To nije bilo mojom voljom nego da napravimo bilo kakav napredak u formiranju vlasti – kazao je Atlagić.

I bez Atlagića u svojim redovima SDP ostaje u trci. Njihov kandidat je Mira Grgić koja je ovu poziciju već obnašala.

– Smatramo da je puno bolji izbor od Mileta Atlagića i mi ćemo insistirati na tome. To veze nema s ulaskom u vlast, radi se o zakonodavnom organu – istikao je Damir Mašić, predsjednik Kluba SDP-a u Zastupničkom domu FBiH.

Cijeli proces usko je vezan s međustranačkim dogovorima parlamenta većine. Evropska praksa da u rukovodstvu sjedi i predstavnik opozije, po svemu sudeći, u BiH teško da će zaživjeti.

– Ne bi bilo neobično, ali realnije će biti da će to biti čovjek koji je dio parlamentarne većine. Ko će biti, zavisit će od dogovora koji treba da se privedu kraju – navodi Mirsad Zaimović, predsjedavajući Zastupničkog doma FBiH (SDA).

Još komplikovanije je u Domu naroda. Ne samo da je prazna ova pozicija već ni Klub Srba nikada nije konstituisan. Bez predsjednika i prava da učestvuju u radu Kolegija, borba za većinom traje. SDP i SNSD imaju najviše kandidata unutar Kluba, ali im treba podrška SDA i HDZ-a BiH. Hoće li podršku dobiti kandidat opozicije ili će mjesto zauzeti SNSD-ov Drago Puzigaća? On je ovu poziciju već obnašao, a u ranijem mandatu upravo su iz SDA tražili njegovu smjenu.

– Mislim da se trenutno utvrđuje pazar između SDA, HDZ-a i SNSD-a: da li će to biti ministarstvo, pozicija u Domu naroda, parlamentu. Da li je SDA ponovo spremna da isporuči poziciju dopredsjedavajućeg SNSD-u? – smatra Igor Stojanović, delegat u Domu naroda FBiH (SDP).

U nizu međustranačkih dogovora prioritet je formiranje Vlade Federacije. Tek tada na red će doći ostale pozicije, pa i rukovodstva u Federalnom parlamentu.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti