16.06.2024.
HomeNovostiStevanović o aferi Respiratori: Onaj ko je poručio ove mašine nije uopšte...

Stevanović o aferi Respiratori: Onaj ko je poručio ove mašine nije uopšte svjestan šta je poručio!

Ljekar i delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Dragan Stevanović je u razgovoru za N1 komentarisao teme koje su postale aktuelne tokom pandemije korona virusa.

Stevanović je i član Komisije zadužene za provjeru procesa uvoza respiratora iz Kine koji su jedna od afera koja je potresla javnost tokom pandemije korona virusa.

“Nema dokumenta po kojem je iko utvrdio specifikaciju spomenutih respiratora. Nigdje u cijeloj CZ nema dokumenta o tome, da je to neko potpisao. Nema nigdje u FUCZ-a bilo kakve ponude, navodno je rečeno da ima devet ponuda i da je Srebrena malina bila najpovoljnija”.

“Još nije uvezeno 20 respiratora, rok je 27. maj i onda će se morati ponavljati. Otprilike je to izgledalo ovako: Jarane, imaš ti respiratora? Imam. Daj koliko imaš!”, kazao je i dodao:

“Stekao sam dojam da se tako dogovarala nabavka”.

Čija je odgovornost?

“Ja vidim direktnu političku odgovornost Vlade FBiH i premijera. Oni su odgovorni za odluke i zakone, oni su dali saglasnost za direktora Federalne uprave. Dopremijer Vlade je Komandant Štaba CZ. Politička odgovornost Vlade postoji, i da ima morala takva Vlada bi dala ostavku. Ona od nas ne može dobiti ni nepovjerenje, ova trakavica se može produžiti koliko hoćete jer perlamentarna većina nema saglasnost o novoj vladi”.

Zašto nema stručnjaka u Kriznom štabu?

“Doktorica Marina Bera je bila član Kriznog štaba. Maknuta je odatle i ostao je mislim jedan ljekar, epidemiolog”,

“Mi tražimo ko je specificirao imenom i prezimenom, nema tog dokumenta. Niko pametan ko radi u zdravstvu nije protiv hitnih nabavki. Niko pametan ne bi rekao nijednu jedinu riječ da su ispoštovali najminimalnije procedure, ali ovdje toga nije bilo. Jednostavno nije bilo. Vi kada pogledate ostale javne nabavke, sve do jedne je išla preko lica kojima određene stranke pogoduju da nabavljaju za državne strukture”.

Za sada, kako je kazao, ima određenih stvari koje su preplaćene jer se išlo putem posrednika.

“Ima stvari koje su strašno preplaćene. Svi posrednici su se ugradili u nabavku sa cijenom. Ima ljudi koji su vrlo bliski sa vlastima i koji se nažalost ponavljaju nekoliko puta”.

“Ako ovo ne bude prelomnica, onda država ide strmoglavo ka dolje”, kazao je Stevanović.

Kaže da je neko prihvatio da radi posao koji ne razumije.

“Neko se bavio poslom koji uopšte ne razumije. Onaj ko je poručio ove mašine nije uopšte svjestan šta je poručio i takav se upustio u taj posao.Mene ljuti činjenica imamo veliki broj firmi koje se bave uvozom medicinske opreme koje nisu mogle uvesti, a mogli su malinari i proizvođači razni”.

Jedan od problema tokom korona virusa se pokazao i tzv. algoritam “puta pacijenta”.

“Da vas samo podsjetim, napravljen je svojevrstan puč u Liječničkoj komori KS. Dok se profesorica Sebija Izetbegović može pitati za sve stvari u sistemu u KS koje se tiču organizacije zdravstvenog sistema i dok svojim mehanizmima upravlja sistemom, napretka u sistemu u KS neće biti. Nema nijednog ministra koji može provesti promjene jer nema političke volje. Dr. Izetbegović je iznad i ispod sistema u KS”.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti