20.05.2024.
HomeNovostiStatus quo u Tuzlanskom kantonu: “Političari se malo više zaigrali”

Status quo u Tuzlanskom kantonu: “Političari se malo više zaigrali”

Visoki predstavnik Valentin Inzko smirio je strasti u Tuzlanskom kantonu i kazao je da Skupština TK u svojim rukama drži ključ za razrješenje situacije, te je pozvao organe vlasti Tuzlanskog kantona da hitno sazovu sjednicu i usvoje budžet. Političke nesuglasice ispit su i za političare, ali i za pravosuđe, jer tumačenje prava i zakona treba biti isto za sve.

Tuzlanski kanton, zbog političkih peripetija, još nema usvojen budžet.

Građani Tuzle, ogorčeni:

“Ma, kakvi. Oni se brinu samo za sebe. Evo sada borba za vlast u kantonu, borba za vlast u opštini. Glava boli od tih budalaština. Narod ne vjeruje više tim vlastima uopšte bilo kojeg nivoa. Sve je to da Bog sačuva.”
“Ne znam šta da kažem. Ovo je jedan opšti haos. Samo građani ispaštaju.”
“A bih volio da se oni dogovore između sebe i riješe to. Da mi ne gledamo svašta šta oni rade. To je moja želja. (N1: Rade li oni za narod ili za sebe?) Za sebe.”
“To je otkako je rat završio. Sve do onog trenutka dok se ne završi ova vlada koja nastupa, od toga nema ništa. Moraju biti mlađi ljudi, inteligentniji, školovaniji. Kod nas bravar može biti ministar.”

Političke igre u TK traju odavno. Poslanici SDA, SD-a, DF-, SBiH i SBB bili su većina. SBB prelazi u opoziciju sa strankama SDP, PDA i Našom strankom i prave novu parlamentarnu većinu. Traže smjenu Vlade i skupštinskog rukovodstva, a na to, Žarko Vujović i Boris Krešić, pokreću pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa kod Ustavnog suda FBiH koji nema vijeće da to razmatra. Slijedi paralelna sjednica skupštine nove većine, proglašenje vanrednog stanja, krivične prijave jednih protiv drugih.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti