25.02.2024.
HomeNovostiŠtampa na njemačkom: „U Srbiji je pukla brana za nasilje“

Štampa na njemačkom: „U Srbiji je pukla brana za nasilje“

„Iz neobjašnjivih razloga zvanični, trodnevni dan žalosti počinje u petak. Ali Beograđani žale otkako su čuli za tragediju. I te kako žale. Metropola od dva miliona stanovnika zaledila se od bola“, opisuje berlinski Tagescajtung atmosferu nakon što je u srijedu Kosta K. (13) u vračarskoj školi „Vladislav Ribnikar“ usmrtio osmoro učenika i čuvara.

„Ljudi traže riječi, pokušavaju da zadrže suze. U kafićima je tiho. U autobusima je raspoloženje kao na groblju. Djeluje da je čak i gradska vreva prigušena“, piše list.

Srbija je u šoku dan poslije masakra u školi u Beogradu“, piše i švajcarski Noje cirher cajtung. „I dan poslije, na mjestu zločina se okupila velika masa ljudi. More cvijeća prekrilo je trotoar. U njemu su rukom ispisani poslednji pozdravi ubijenoj deci”, navodi list.

Lako dostupno oružje

„Političari i intelektualci su se brzo umiješali u nagađanje o pozadini zločina. Debata teče duž poznatih ideoloških rovova. Nacionalisti i desničari krive raspad vrijednosti i uticaj Zapada“, piše ciriški list.

„Njima se protive neki sociolozi i novinari koji kažu da spremnost na nasilje u društvu ne dolazi sa Zapada nego od nesvarenih ratova devedesetih.“

Kako se dodaje u tekstu, premalo se diskutuje o lakoj dostupnosti oružja. „U Srbiji postoji veliko crno tržište na kojem se može kupiti ručno naoružanje. Njime se čine užasi, mahom u krugu porodice. Poslednjih godina je i politička tema postalo ubijanje žena od strane pijanih i nasilnih muževa, bez da je država preduzela nešto protiv toga.“

Međutim, kako se navodi u tekstu, balkanski gradovi su bezbjedniji od onih u zapadnoj Evropi. „U javnom prostoru su rjeđi zločini poput ubistava, pljački i silovanja. Razlozi za to su brojni. Stanovništvo ovih zemalja je prestaro, skoro da nema velikih ekonomski zapostavljenih četvrti. Društvena kontrola je jača, a broj policajaca veći u odnosu na broj stanovnika.“

Poslednja rečenica teksta, koji je pisan prije masakra u okolini Mladenovca (četvrtak, 4.maj), glasi: „Iz nekih reakcija se osjeća strah da je pukla brana i da se spremaju oni koji bi kopirali nedjelo.”

Motivi i dalje nejasni

I mnogi drugi njemački mediji prenose vijesti iz Beograda, među njima i portal nedjeljnika Špigel koji izvještava o mjerama Vlade Srbije. Predviđen je moratorijum na izdavanje dozvola za oružje, kao i eventualno snižavanje granice za krivičnu odgovornost na 12 godina.

„Motivi pokolja i dalje su nejasni“, prenosi Špigel o napadu u školi.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti