19.06.2024.
HomeNovostiŠta sve mijenja pomjeranje kazaljki na satu

Šta sve mijenja pomjeranje kazaljki na satu

Pomicanjem kazaljki za jedan sat unazad, sa 3 na 2, počelo je zimsko računanje vremena. Time se mijenjaju i razdoblja dnevnih tarifa za obračun električne energije Elektroprivrede Bosne i Hercegovine.

Za domaćinstva koja posjeduju dvotarifna brojila, električna energija utrošena radnim danima i subotom u periodima od 13:00 do 16:00 sati i od 22:00 do 07:00 sati, obračunavaće se prema nižoj tarifi (NT). Nedjeljom se za ovu kategoriju potrošnje, niža tarifa primjenjuje cijeli dan.

Iako rasprava o pomjeranje kazaljki u EU traje i Komisija je sastavila prijedlog da se ukine pomjeranje kazaljki, to doga nije još došlo.

S obzirom na brojne tehičke stvari koje moraju biti riješene nakon što taj prijedlog i bude usvojen, ukidanje pomjeranja kazaljki se ne očekuje prije 2025. godine.

A mnogi navode da ljetno računanje vremena ima mnogo više dobrobiti za ljudski organizam nego zimsko.

Manje saobraćajnih nesreća

Royal Society for the Prevention of Accidents (RoSPA) pozvao je na ukidanje zimskog računanja vremena tvrdeći da pomicanje kazaljki unazad povećava rizik od saobraćajnih nesreća zbog vožnje u mračnijim zimskim mjesecima.

Povećana imunost

Dobar san tokom zimskih mjeseci ključan je za zaštitu od prehlade i gripe. Istraživanja pokazuju da čak i mala redukcija sna može utjecati na imunološki sistem.

Manje depresivnih epizoda

Danska studija iz 2017. godine, koja je obuhvatila više od 185.000 ljudi tokom 15 godina, otkrila je da je prijelaz s ljetnog na zimsko računanje vremena povezan s porastom depresivnih epizoda od 11 posto.

Psiholozi istuču da svaka osoba ima svoj, takozvani, unutrašnji sat, a kada se on poremeti, potrebno je određeno vrijeme da se vrati u prijašnje stanje.

Mnogo ljudi, naročito zaposleni, svjesni su da prelazak na zimsko računanje vremena znači da svjetlost dana gotovo neće vidjeti tokom radnih dana. Što je još jedna negativna posljedica pomicanja kazaljki.

Same promjene godišnjih doba utječu na psihu, te je jasno da i promjena sata donosi određene posljedice kao što su promjena raspoloženja, bezvoljnost, razdražljivost i glavobolje.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti