14.04.2024.
HomeNovostiŠta su potpisali Hodžić i Solak: Ko je garantirao ispravnost respiratora, hoće...

Šta su potpisali Hodžić i Solak: Ko je garantirao ispravnost respiratora, hoće li ugovor biti raskinut?

Skupocijeni kineski respiratori koje je “Srebrena malina” uvezla za potrebe medicinskih ustanova u FBiH, koji su iz budžeta plaćeni -narodnim novcem 10,5 miliona KM imaju sistemsku grešku. Četiri od 100 testirana nisu ispravna,  dok su preostali, koji su trebali biti podijeljeni bolnicama, ponovo vraćeni u skladište u Rajlovcu. Zanimljivo je da su šest mjeseci bili skladišteni u tek prije tri dana prvi put raspakovani!

Sada je pravo pitanje, hoće li serviseri kompanije iz Beograda, koja je pristala besplatno da obavi instalaciju uspjeti da otklone kvar i šta će se desiti ako svaki, od 100 uređaja pokaže isti problem – odstupanja pri ispuštanju 100 posto kisika.

U ugovoru koji su “Srebrena malina” – Fikret Hodžić i FUZC – Fahrudin Solak potpisale početkom aprila, ne navodi se ko garantuje ispravnost uređaja, niti na koji je period garancija.

No, prema informacijama “Avaza”, uređaji imaju garanciju od proizvođača na godinu, a ”Srebrena malina” po ugovoru 24 mjeseca.

Ovu informaciju potvrdio nam je i Mustafa Kadribegović, v. d. direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ). No, na pitanje šta će biti dalje, može li se sada tražiti raskid ugovora, Kadribegović odgovara:

– Teško je reći šta dalje. Moramo sačekati da se sve provjeri. Zaista ne znam više kako će dalje ići stvari. Imamo uvjerenje servisera da će to brzo riješiti. Mi smo to tek prije dva dana raspakovali i vidjeli uređaje nakon pola godine. Sad je pitanje je li bačen novac, to se govori od početka. Ja to ne mogu komentirati – rekao nam je Kadribegović.

U članu 14., potpisanog Ugovora, navodi se da će se svi ostali odnosi, riješavati uz odredbe Zakona o obligacionim odnosima.

Po tome, jasan Zakon o obligacionim odnosima koji precizira da “Srebrena malina” dužna predati stvar kupcu u ispravnom stanju. Ako uređaji ne budu ispravni, FUCZ može tražiti povrat novca ili raskid ugovora.

Stoje sedam mjeseci

Ovi respiratori, podsjećamo, u Sarajevo su stigli 25. aprila. Tada je došlo 80 od ukupno 100 respiratora. Mjesec kasnije stiglo je još 20, ali je mjesecima trajala trakavica oko plaćanja PDV-a UIOBiH kako bi bili otpremljeni sa Sarajevskog aerodroma. Zbog nabavke su bili uhapšeni Novalić, Solak i Hodžić, ali su pušteni da se brane sa slobode. Sada se čeka tužilačka odluka. Saslušane su desetine svjedoka, a Hodžiću je nedavno oduzet i mobitel.

Piše: M. Aščić

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti