23.06.2024.
HomeNovostiŠta li će Dodik reći na ovo? Puleni SNSD-a dijele zahvalnice Amerikancima

Šta li će Dodik reći na ovo? Puleni SNSD-a dijele zahvalnice Amerikancima

Dok predsjednik RS-a Milorad Dodik svojim izjavama već godinama ratuje protiv američkog ambasadora u BiH Michaela Murphyja, visokog predstavnika Christiana Schmidta, negira državnost BiH i ovlaštenja državnih institucija…, njegovi puleni uopće nemaju problem da sarađuju sa svima onima koji su meta Dodikovih napada.

ISPOŠTOVAO SCHMIDTA

Posljednji takav primjer je sastanak direktora SIPA Darka Ćuluma sa predstavnicima američkog ICITAP-a Arturom Venegasom i Stevom Fieldsom. Ovom susretu je prisustvovao i ataše u Ambasadi SAD-a Tyler Truby. Ćulum je tom prilikom gostima iz SAD-a uručio grb SIPA u reljefu, kao znak zahvalnosti za dosadašnju saradnju. Inače, on je na mjesto direktora SIPA došao sa nadimkom Dodikov policajac.

Prije dvadesetak dana slično je uradio i direktor GPBiH Mirko Kuprešaković, koji se sastao sa Deborah Mennuti, zamjenicom šefa misije u Ambasadi SAD-a u BiH. Kuprešaković je, kao i Ćulum, uručio zahvalnicu predstavnici Ambasade SAD-a u obliku zlatne plakete.

Dodikovi puleni ne mare previše ni za njegovo protivljenje djelovanju Christiana Schmidta. Tako je Srđan Amidžić, ministar finansija BiH, donio Instrukciju o privremenom finansiranju, s obzirom na to da nije usvojen državni budžet. Instrukciju je donio u potpunosti onako kako je propisao Schmidt.

– Ako vi ljudima koji žive u RS-u sugerišete da su napadnuti, da nas napadaju iz američke ambasade i EU, a istovremeno imate odlične kontakte s njima, kad treba da se završe stvari, shvatite da unazad 17 godina Milorad Dodik ne bi imao ovako apsolutnu vlast da nije bilo sasvim solidne, pa i odlične saradnje sa međunarodnom zajednicom, smatra novinar Aleksandar Trifunović.

RAK BEZ KOMENTARA

Dodikovi kadrovi više nego dobro sarađuju i sa državnim institucijama, posebno u oblasti zapošljavanja. Tako su ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, direktor policije RS-a Siniša Kostrešević, direktor Helikopterskog servisa RS-a Boban Kusturić i predsjednik SPS-a Goran Selak sretni što su njihove supruge zaposlenje našle u RAK-u BiH, na čijem čelu je još jedan Dodikov kadar Draško Milinović.

Iz RAK-a za sada nema komentara o zapošljavanju supruga stranačkih podobnika.

Istovremeno, RS je Federaciji BiH prepustio jedno mjesto u Vijeću RAK-a, tako da bi taj omjer ubuduće mogao biti 5:2 u korist FBiH, umjesto dosadašnjeg 4:3. Kandidati za vijeće RSAK-a iz RS-a su Tanja Andrić i Zoran Žuža, a iz FBiH Tomislav Volarić, Iza Razija Mešević, Vjekoslav Čerkez, Damir Šehanović i Alma Čolo.

Piše: Almir Šarenkapa / Olobođenje

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti