14.07.2024.
HomeNovostiŠta kažu analitičari o pregovorima Beograda i Prištine u Washingtonu: "Vučić treba...

Šta kažu analitičari o pregovorima Beograda i Prištine u Washingtonu: “Vučić treba da moli Boga da predsjednik SAD-a ne dođe na sastanak”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdullah Hoti na pregovorima u Bijeloj kući, kojima će možda prisustvovati i lično Donald Trump, bit će pod velikim pritiskom i sigurno će im biti ponuđeno da potpišu neki “jak papir”, naveli su analitičari. Milan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo rekao je povodom razgovora u Washingtonu da bi se trebalo sjetiti izuzetno velikog pritiska koji je 1995. postojao u Daytonu, poslije kog se došlo do mirovnog sporazuma u tom gradu.

Više puta odlagani dvodnevni pregovori u Bijeloj kući počinju danas, a javnosti još nije poznato o čemu će uz posredstvo američkih zvaničnika razgovarati Aleksandar Vučić i Avdullah Hoti.

Sudeći po dosadašnjim najavama, na stolu će izvjesno biti ekonomske teme, ali nije isključeno da se razgovara i o političkim, odnosno o potpisivanju konačnog sporazuma.

U tom slučaju, kako su protumačile pojedine diplomate, moguće je da tim razgovorima prisustvuje američki predsjednik Donald Trump, čije učešće je u ovim pregovorima najavljeno kao mogućnost i do danas zvanično nije potvrđeno.

Takve najave stigle su već danas, na samom početku sastanka, kada je i sam Vučiću potvrdio kako mu je na na sto stavljen sporazum sa Prištinom prema kome bi Srbija trebalo da prizna Kosovo.

Milan Antonijević, izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo, rekao je da Bijela kuća sigurno ima “jak papir” na stolu i naveo da bi se trebalo sjetiti izuzetnog pritiska kakav je 1995. godine postojao u Daytonu da bi se došlo do sporazuma o miru u Bosni i Hercegovini.

“Dosta toga se drži u tajnosti. Vidjet ćemo način na koji će pregovori biti vođeni. Možemo se sjetiti Daytona i izuzetno velikog pritiska da se izađe sa konkretnim dogovorom, papirom, nečim što su potpisale sve strane”, rekao je Antonijević, a prenio je Fonet.

On je naveo da očekuje veliki pritisak, jer je sastanak Aleksandra Vučića i Avdullaha Hotija u Bijeloj kući jedna od posljednjih spoljnopolitičkih bitaka koje će administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa moći da vodi.

Trumpov dokument “uzmi ili ostavi”

Spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić za Nova.rs kaže da će, ukoliko se predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump pojavi na sastanku u Washingtonu, doći do politizacije pomenutog sastanka Beograda i Prištine.

“Oni će pričati samo o ekonomiji ako se Trump ne pojavi. Mislim da Vučić treba da moli Boga da predsjednik SAD-a ne dođe na sastanak. Trump nije poznat kao neki strpljiv pregovarač, on bi u tom slučaju stavio neki dokument koji bi bio ‘uzmi ili ostavi’. To bi onda zakomplikovalo stvari značajno”, naveo je Jakšić, dodajući da bi takva situacija zakomplikovala cijelu situaciju u Srbiji.

On je istakao da Vučić ne bi smio da odbije da potpiše dokument, kao i da je to “dramatski trenutak koji treba izbjeći”.

“Ako bi došlo do trenutka da on to kaže i da napusti salu, to bi bila katastrofa i samoubistvo. Poslije toga bi uslijedili ogromni pritisci i na Vučića lično, kao i na Srbiju. To nije način rješavanja problema”, istakao je naš sagovornik, dodajući da bi srbijanska strana u takvoj situaciji morala da traži dodatno vrijeme za odluku.

“Ima mnogo načina da se to prolongira. Može da se traži određeno vrijeme za razmišljanje. Bez prisustva Trumpa se može reći ‘ne’. Međutim, ukoliko je on tu i vi mu date takav odgovor, onda bi stvari mogle biti veoma loše”, poručuje Jakšić.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti