03.03.2024.
HomeLifestyleŠta je zdravije?-kelj ili špinat

Šta je zdravije?-kelj ili špinat

Vitamin K, C, folna kiselina i željezo igraju veliku ulogu u izboru povrća koje je najbolje za vas, a važno je kakav okus hrane više preferirate.

Najčešći sastojci salata, špinat i kelj, veoma su bogati nutrijentima, a ni analizom kalorija ne možemo odlučiti koja je zdravija jer se radi o povrću koje je niskokalorično.

Jedina razlika u sastavu ovog povrća, količina je vitamina.

KELJ: Jedna porcija nasjeckanog kelja dovoljna je za zadovoljene dnevnog unosa vitamina A i vitamina C. Kelj sadrži i mnogo vlakana i kalijuma.

ŠPINAT: A dok kelj sadrži čak dvostruko više vitamina C od špinata, špinat pak ima više vitamina K, A i folne kiseline. Uz to, dostupan je cijele godine, a najpoznatiji je po svojstvima zbog kojih obnavlja energiju, poboljšava kvalitetu krvi i pospješuje vitalnost tijela.

Ipak, oba su povrća bogata antioksidansima, a podjednako poboljšavaju zdravlje srca jer umanjuju rizične faktore kakvi su holesterol i visok pritisak. Česta konzumacija špinata ostavi će i vidljive posljedice na vašoj kosi, koži i noktima, s obzirom da kompleks vitamina B ulaže u njihovu ljepotu.

NUTRIJENTI

Ipak, odabir najboljeg povrća zavisiće o nekoliko faktora, a prvi se odnosi na tijelu potrebne nutrijente. Kao izvor folne kiseline, vitamina K i željeza koji će poboljšati krvnu sliku, špinat je bolji odabir dok je za poboljšanje imunološkog sistema puno bolji kelj jer ima više vitamina A i C.

POVRĆE KAO DIO ISHRANE

S druge strane, dijetetičarka Chloe Schweinshau za bostonmagazine.com navodi kako je za izbor povrća važan i okus povrća kao i jelo u koje se dodaje.

“Sirov kelj je gorak i nerijetko će preuzeti okus bez obzira na to šta se nalazi u njemu”, kazala je.

“Ako volite kremasta jela, bolje je odabrati špinat, no ako radije birate hranu koju možete grickati, bolji je izbor kelj”, kazala je dijetetičarka Lindsey Joe za wellandgood.com

ŠTA IZABRATI?

Koje je povrće bolji izbor svakako zavisi i od vašeg zdravstvenog stanja.

Za žene koje žele začeti, trebalo bi da u svoju ishranu ubace nešto više špinata jer je bogat željezom i folnom kiselinom, nutrijentima ključnima za plodnost.

“Za one koji imaju bubrežne kamence, preporučuje se izbacivanje špinata iz prehrane jer je bogat oksalatima, prirodnim tvarima za koje se vjeruje da mogu podsticati stvaranje bubrežnih kamenaca”, kazala je Schweinshau.

Naposljetku, s obzirom da ne dobivaju kalcijum iz mliječnih proizvoda, vegani bi trebali konzumirati kelj jer sadrži velike količine kalcijumaa i vitamina K koji će pospješiti zdravlje kostiju.

Izvor: ordinacija.vecernji.hr

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti