Šta čeka Trumpa nakon nasilja u Capitolu?

0

Svijet je s užasom, u šoku i nevjerici gledao kako pristalice odlazećeg američkog predsjednika Donalda Trumpa 6. januara preplavljuju Capitol, razbijajući prozore, razvaljujući kancelarije, prepucavajući se sa policijom i obezbjeđenjem u pokušaju da poremete odobrenje Kongresa za njegovog nasljednika, izabranog predsjednika Joea Bidena.

Kad je sve bilo gotovo, policajac Capitola u civilu ubio je jednu ženu, a još tri osobe su umrle od “neodređenih medicinskih komplikacija”.

Do previranja je došlo nakon što se Trump, koji je redovno širio neutemeljene tvrdnje i teorije o prevarenim biračima, prije i tokom predsjedničkih izbora 3. novembra, obratio hiljadama demonstranata u Washingtonu, obećavajući da nikada neće popustiti.

“Svi mi ovdje danas ne želimo da vidimo kako su našu pobjedu na izborima ukrale ohrabrene radikalne demokrate”, rekao je Trump gomili pristalica u blizini Bijele kuće.

“Nikada nećemo odustati. Nikada nećemo priznati. To se nikada neće dogoditi. Ne priznajete kada je u pitanju krađa. Našoj zemlji je dosta. Nećemo to više podnijeti.”

Vatreni jezik i nasilni događaji koji su uslijedili doveli su do pitanja da li je Trump sposoban da odsluži svoj mandat – trebalo bi da se završi 20. januara kada Biden treba da bude inaugurisan – i da li bi čak trebalo da se suoči sa krivičnom prijavom.

Pozivi rastu za Trumpovo uklanjanje

Postoje dva načina za uklanjanje predsjednika: pozivanjem na 25. amandman američkog ustava ili opozivom nakon osuđujuće presude Senata.

Takve pozive već je izrazilo nekoliko demokrata, od kojih se čini da se većina opredjeljuje za opciju – 25. amandman.

Ali, Ilhan Omar, demokratska članica Kongresa iz Minnesote, objavila je usred nasilja 6. januara da je sastavila prijedlog članova teksta o opozivu

Pozivi za uklanjanje Trumpa pridružili su se glavni mediji, uključujući The New York Times i Washington Post.

“Predsjednik Trump i njegovi republikanski pokretači u Kongresu podstakli su u srijedu silovit napad na vladu koju vode, i naciju, koju smatraju da vole. Ne može se dopustiti da ovo postoji “, rekao je Times u uvodniku.

“Umjesto da odmah osudi nasilje i pozove svoje pristalice da odstupe, gospodin Trump je objavio dva blaga tweeta u kojima ih je pozvao da ‘ostanu’ ili ‘budu’ mirni. Nakon apela starijih republikanaca, konačno je objavio video u kojem je tražio od ljudi da se vrate kući, ali je udvostručio laži koje podstiču pobunjenike. “Volimo vas. Veoma ste posebni”, rekao je svojim buntovnicima “, navodi Post.

Ali da li se to može učiniti?

Dvadeset peti amandman je ratifikovan 1967. godine, četiri godine nakon atentata na Johna F. Kennedyja. Bavi se predsjedničkim nasljedstvom i nekompetencijama. Odjeljak IV pokriva situacije u kojima predsjednik nije u stanju da uradi posao, ali ne odstupa dobrovoljno.

Amandman je “zamišljen kao zaštita od toga da se predsjednik uruši u neku vrstu nesposobnosti ili invaliditeta koji bi zahtijevao poništavanje izbora i privremeno suspendovanje sa funkcije, ili nešto još više, a ne samo privremeno”, rekao je Michael Gerhardt, profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sjevernoj Karolini.

U trenutnoj situaciji, da bi se pozvao na 25. amandman, potpredsjednik SAD-a Mike Pence i većina Trumpovog kabineta moraju da izjave da Trump “nije u stanju da izvršava ovlašćenja i dužnosti svoje kancelarije”. Ako bi se ovo dogodilo, potpredsjednik Pence bi to preuzeo.

Međutim, ako Trump naknadno izjavi da je u stanju da nastavi sa radom, ali Pence i većina Trumpovog kabineta se ne slažu, onda se to pitanje prenosi na Kongres, koji sa dvije trećine glasova može spriječiti predsjednika da se vrati na predsjedničko mjesto.

Paul Campos, profesor ustavnog prava na Univerzitetu u Coloradu, rekao je da bi pozivanje na 25. amandman vjerovatno bio brži način za uklanjanje Trumpa od procesa opoziva.

“Ako Pence ipak dobije većinu u kabinetu, onog trenutka kada je potpiše i preda Kongresu, on postaje vršilac dužnosti predsjednika”, rekao je Campos New York Magazinu 6 . januara.

Prema CBS Newsu, sekretari Trumpovog kabineta razgovaraju o pozivanju na 25. amandman, mada Pencu nije predstavljeno “ništa formalno”.

CNN izvještava da su se četiri neimenovana republikanska lidera takođe pozvala na pozivanje na 25. amandman.

Osim toga, dopisnik New York Timesa izvještava da su razgovori o 25. amandmanu “zasnovani na osoblju u administraciji” i “proističu iz rastuće zabrinutosti zbog naredne dvije nedjelje i potencijala za pobune širom zemlje”.

Neki komentatori i mediji sugerišu da je promjena moći već započela, napominjući da je Pence, a ne Trump, bio taj koji je koordinirao napore da dovede hiljade članova Nacionalne garde da se nose sa previranjima.

Da li bi Trump mogao ponovo da se suoči sa opozivom?

Određeni broj demokrata zatražio je opoziv Trumpa i, kao što je pomenuto, jedna kongresmenka je najavila da formalno piše članke teksta o opozivu.

Ako obična većina od 435 članova Predstavničkog doma odobri podizanje optužnica – članaka o opozivu (impečmentu) – postupak se zatim prebacuje na Senat, koji bi održao suđenje i da presudi da li je predsjednik kriv ili ne.

Prema američkom ustavu, potrebne su dvije trećine senatora da bi se osudilo i uklonilo predsjednika.

U decembru 2019. godine Predstavnički dom je opozivao Trumpa zbog optužbi za zloupotrebu moći i ometanje Kongresa ,povezane sa njegovim naporima da izvrši pritisak na Ukrajinu da istraži Bidena i njegovog sina. U februaru 2020, međutim, Senat je oslobodio Trumpa.

Kao što Campos i drugi ustavni stručnjaci primjećuju veliki nedostatak opoziva je vrijeme.

“Sa samo dvije nedjelje do Bidenove zakletve… malo je vjerovatno da će postupak opoziva uspjeti u Trumpovom uklanjanju sa funkcije, a kamoli da ga preduzme Senat”, napisao je Politico.

Do sada nije bilo javnog komentara predsjednice Doma Nancy Pelosi o tome da li je podržala pozive za drugi opoziv.

Ali koje bi formalne optužbe mogle biti podignute protiv Trumpa?

Frank Bowman, profesor ustavnog prava na Univerzitetu Missouri, rekao je da bi Trump mogao biti optužen za podsticanje pobune ili pokušaj rušenja vlade SAD-a, prema komentarima koje je citirao britanski list Guardian.

Prema Bowmanovim riječima, Trumpu bi takođe mogao da bude pod opozivom zbog nelojalnosti američkom ustavu i neuspjeha u održavanju zakletve.

“Osnovni prekršaj bio bi prekršaj protiv Ustava – pokušaj podrivanja zakonitih rezultata zakonito sprovedenih izbora”, napisao je Bowman na Twitteru.

Posljedice za Trumpa i Republikansku stranku

Trump, polarizujuća figura, razdvojio je veći dio Republikanske stranke, sa pukotinama još izraženijim nakon događaja u Washingtonu. Čak i prije haosa na Capitolu, AP je napisao da se stranka suočava sa “odlučujućim trenutkom”.

“Ovo je trenutak da republikanci izaberu između odluke da se oslobode ovog manijakalnog držanja koje je Trump imao nad sobom, ili da se zapečate u grobnici koju je za njih izgradio”, rekao je novinskoj agenciji Michael Steele, bivši šef Republikanske stranke. “Biće ispaljen prvi hitac iz topa 2024. I oni će ili okrenuti top na sebe, ili krenuti naprijed bez okova trumpizma oko članaka.”

Kako su se pojačavale kritike, Trump će rano 7. januara doći do “uredne tranzicije” kada Biden preuzme predsjedničku funkciju za manje od dve nedjelje.

“Iako se potpuno ne slažem sa ishodom izbora, ipak će doći do uredne tranzicije 20. januara”, rekao je Trump u izjavi koju je na Twitteru objavio direktor društvenih mreža Bijele kuće Dan Scavino.

Čak i ako izbjegne opoziv ili drugu kaznu, kritičari i drugi predviđaju Trumpovu budućnost – uključujući i moguće kandidovanje za predsjednika 2024. godine – daleko od ružičaste, s obzirom na ono što se dogodilo u Washingtonu 6. januara.

“Zeznuo je svoje pristalice, zeznuo je zemlju i sada je zeznuo sebe”, rekao je zvaničnik Trumpove kampanje 2016. godine za Politico.