17.06.2024.
HomeNovostiSrpski botovi veličaju "čelično" prijateljstvo Srbije i Kine

Srpski botovi veličaju “čelično” prijateljstvo Srbije i Kine

U trideset hiljada tvitova u prethodnih mesec dana, koji su postavljeni sa srpskih naloga, ključne reči su bile Kina i Srbija, pokazuje analiza koju je uradio Digitalni forenzički centar (DFC) sa sedištem u Podgorici.

“Velika mreža provladinih ’bot’ profila pisala je i veličala kinesku pomoć, ali i prijateljstvo između dvije zemlje i povećavala vidljivost objava ritvitovanjem”, navodi se u analizi objavljenoj na sajtu DFC 13. aprila.

U saopštenju DFC, za koji se objašnjava da je projekat Atlantskog saveza Crne Gore čiji je cilj suzbijanje lažnih viesti, navodi se da je čak 71,9 odsto tog sadržaja poteklo sa „bot“ naloga.

Kako se objašnjava, analizom sadržaja od 9. marta do 9. aprila, došlo se do zaključka da je primarni zadatak široke mreže naloga bio da veliča srpsko-kinesko prijateljstvo i značaj kineske pomoći u doba epidemije korona virusa.

“S druge strane, nije izostao ni sadržaj koji kritikuje EU i navodni izostanak pomoći”, navodi se u analizi i dodaje da EU samo plaća transport robe koju Kina Srbiji poklanja.

Veća aktivnost pre važnih događaja

DFC je naveo i da, dok su neki nalozi bili kreirani još 2009. godine, mreža bot profila obrađena u istraživanju krenula je sa rastom 2018. godine, kada su započeli protesti “Jedan od pet miliona“ širom zemlje.

Mreža je nastavila da se povećava u 2019, a ekspanziju je doživela u prvom kvartalu ove godine, kada su kreirana čak 954 profila.

“Analiza pokazuje je da se sadržaj, odnosno tvitovi mogu grupisati u tri kategorije, shodno narativima koje su širili: veličanje kineske pomoći i kinesko-srpskog prijateljstva, veličanje predsjednika Srbije i Vlade za dobro preduzete korake i izostanak pomoći EU”, navodi se u saopštenju DFC.

Nalozi su u kontinuitetu radili na retvitovanju poziitvnih sadražaja o Aleksadnru Vučiću, Vladi Srbije i Kini.

Putem tvitova se izražava zahvalnost na iskrenom kineskom prijateljstvu i stavlja naglašava se da su kineski i sprski narod „dva bratska naroda, koja će zajednički pobjediti epidemiju“.

“Dodatno, ističe se da je predsjednik Vučić svojom politikom ojačao položaj Srbije u svetu, pa joj zato pomažu Rusi i Kinezi“, navodi se u analizi.

DFC je dodao i da su u sadržini tvitova „čak i članovi kineske administracije bili prijatno iznenađeni konkretnim potezima i merama koje je Vlada Srbije preduzela u širenju opake zaraze“.

Botovi promovišu “čelično prijateljstvo”

“Nalozi @avucic (predsednika Srbije), @AmbChenBo (ambasadorke Kine u Srbiji) i @anabrnabic (premijerke Srbije) bili su spomenuti u 11.346, 460, odnosno 270 objava“, istakao je DFC.

Kako se objašnjava, nalozi su imali zadatak i da promovišu heštegove #vučić, #brzejacebolje, #celicnoprijateljstvo #srbija i #kina.

DFC je istakao da je analiza pokazala nastavak aktivnosti „bot“ naloga u Srbiji, koju je i Tviter skoro detektovao.

“Slične kampanje uvek su pojačane kada zemlju očekuju važni događaji, poput izbora koji bi trebalo da budu održani ove godine u Srbiji“, zaključuje se u analizi.

Srbija se našla u grupi sa još četiri države (Egipat, Honduras, Indonezija, Saudijska Arabija) u kojima je kompanija Tviter evidentirala kršenja pravila i uklonila nedavno mrežu naloga povezanih sa Srpskom naprednom strankom.

Ukupno ih je više od 20.000 od kojih najveći broj dolazi upravo iz Srbije.

U svojoj reakciji na uklanjanje naloga, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, rekao je da ne zna o čemu se radi i da ga to ne brine.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti