14.04.2024.
HomeNovostiOni koji negiraju genocid pokušavaju destabilizirati mir u regionu

Oni koji negiraju genocid pokušavaju destabilizirati mir u regionu

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove (MRMKS) danas obilježava 26. godišnjicu genocida u Srebrenici.

“Vrijeme prolazi, ali ne i patnja žrtava, a sjećanja na voljene koji su izgubljeni i dalje su svježa. Na ovaj dan, mi rukovodioci Mehanizma, pridružujemo se žrtvama u prisjećanju na užase genocida iz jula 1995. kao i na agoniju njegovih posljedica. Odajemo priznanje preživjelima i porodicama koje su ostale bez svojih najvoljenijih za izuzetnu hrabrost koju su pokazali. Stojimo uz njih u njihovom daljnjem traganju za odgovornošću i istinom”, navodi se u izjavi čelnika Mehanizma povodom 26. godišnjice genocida u Srebrenici.

Kako ističu sudije i osoblje Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Mehanizma radili su neumorno da bi počinioce genocida u Srebrenici priveli pravdi.

“Istrage koje su provedene u mjesecima poslije genocida dovele su do toga da prva optužnica za počinjene zločine bude potvrđena 16. novembra 1995. Prva prvostepena presuda MKSJ-a u kojoj je utvrđeno da je u Srebrenici počinjen genocid izrečena je prije skoro 20 godina, 2. augusta 2001. Od tada, i MKSJ i Mehanizam dosljedno su potvrđivali ovaj zaključak, posljednji put u drugostepenoj presudi protiv Ratka Mladića, koja je izrečena prošlog mjeseca. Ta temeljna istraga i presuđivanje o zločinima u Srebrenici ne ostavljaju mjesta preispitivanju. Oni koji se usuđuju da negiraju genocid pokušavaju destabilizirati mir u regionu. Oni su relikti atmosfere nekažnjivosti koja je nekada prevladavala i koja je dovela do tragičnih događaja u Srebrenici. Istorija im neće blagonaklono suditi”, ističu čelnici Mehanizma u izjavi.

Također naglašavaju da, iako je Mehanizam sada okončao svoj posljednji predmet vezan za Srebrenicu, put ka pravdi za žrtve nije završen.

“Sada je na domaćim pravosuđima u regionu bivše Jugoslavije da presude u preostalim predmetima ratnih zločina, uključujući one koji se odnose na Srebrenicu. Mehanizam će i dalje nuditi podršku kako bi osigurao da svi počinioci budu pozvani na odgovornost. Događaji iz jula 1995. treba da služe kao oštro upozorenje svima nama i ne smiju se nikada zaboraviti. Molimo Vas da nam se danas pridružite u obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici”, naveli su čelnici Mehanizma povodom 26. godišnjice genocida u Srebrenici.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti