27.05.2024.
HomeNovosti"Srebrena malina" i "zlatni" kriminal: Ko je omogućio poljoprivrednom gazinstvu iz Srebrenice...

“Srebrena malina” i “zlatni” kriminal: Ko je omogućio poljoprivrednom gazinstvu iz Srebrenice nabavku respiratora i medicinske opreme?

Nikome u državi nije jasno kako je kompanija “Srebrena malina” iz Srebrenice, koja se bavi proizvodnjom maline, nabavila 100 respiratora za potrebe zdravstvenog sistema Federacije u vrijednosti od 10,5 miliona maraka.

Ta kompanija u vlasništvu je TV voditelja Fikreta Hodžića.

Da stvar bude gora, posao s kupovinom respiratora iz Kine, koji su stigli na Aerodrom Sarajevo prije četiri dana, povjeren je firmi koja uopće nije registrirana kao ponuđač na portalu javnih nabavki.

Ovu informaciju potvrdio je za “Avaz” i direktor Agencije za javne nabavke Đenan Salčin. Ni njemu nije jasno kako je ova firma dobila ovaj posao, zbog čega je zatražio odgovore iz Vlade FBiH i Štaba Federalne uprave civilne zaštite.

– Tražimo da se očitujete o objavljenoj informaciji o nabavi 100 respiratora za potrebe zdravstvenih ustanova u Federaciji, a koji su plaćeni 10,5 miliona KM, kao i o načinu i proceduri predmetne nabave – navodi se u dopisu Agencije koji je upućen Vladi FBiH.

Nejasno je i ko je odobrio dozvolu, ako je ima i “Srebrena malina”, za nabavku medicinske opreme, piše Dnevni Avaz.

Zanimljivo je da je “Srebrena malina” samo avionski let iz Pekinga u Sarajevo platila više od 100.000 KM. Ali, niko za sada ne zna čijim parama, Vladinim ili svojim.

Sada su na redu Tužilaštvo i policijske agencije.

SIPA već, kako smo i objavili, postupa u ovom predmetu u skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti