23.06.2024.
HomeNovostiSrbin Siniša K. osuđen u Njemačkoj na 14 godina zatvora zbog sedmorostrukog...

Srbin Siniša K. osuđen u Njemačkoj na 14 godina zatvora zbog sedmorostrukog silovanja

Pokrajinski sud u Berlinu osudio je u ponedjeljak srbijanskog državljanina Sinišu K. zbog sedmerostrukog silovanja koje je počinio na području Berlina prošle godine na 14 godina zatvora uz mogućnost doživotnog zatvora zbog posebne težine zločina.

– Optuženi posjeduje posebnu naklonost počinjavanju seksualnih krivičnih djela. Pritom se ne radi samo o zadovoljavanju seksualnosti nego i ispoljavanju moći i dominacije – stoji u obrazloženju presude 30-godišnjem Siniši K., prenosi Hina.

Njemu se predbacuje da je prošle godine na području Berlina silovao sedam, njemu nepoznatih, žena u starosnoj dobi između 14 i 28 godina.

Počinitelj je uhapšen nakon što je prilikom jedne provale u spremište za vrtlarski pribor ostavio otiske prstiju. S obzirom na to da je prije toga u Srbiji već bio osuđen zbog silovanja i provala, policija je na temelju međunarodne datoteke pronašla počinitelja.

Osuđeni Siniša K. je već na samom početku suđenja priznao silovanja te izrazio kajanje.

Sud mu je unatoč tomu dosudio maksimalnu zatvorsku kaznu koja uključuje mogućnost neograničenog zadržavanja u zatvoru i nakon odsluženja kazne, što je specifičnost njemačkog pravnog sistema.

U presudi se objašnjava kako osuđeni “nije sposoban za terapiju” te da je djelovao “ciljano, promišljeno i kontrolirano” tako da se ne može govoriti o smanjenoj uračunljivosti kao olakšavajućoj okolnosti.

Osuđeni je i tokom intenzivne javne potrage za njim počinio daljnja silovanja.

Roland Weber, advokat jedne od žrtava, pozdravio je zatvorsku kaznu sa zaključnim sigurnosnim pritvorom.

– Ovom presudom je odaslan jasan signal da jedan ovakav počinitelj mora računati s tim da će za svoja nedjela ostatak života provesti u zatvoru – rekao je Weber.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti