26.02.2024.
HomeNovostiSrbijansko pravosuđe oslobodilo 4 agenta Službe državne bezbjednosti već osuđena za ubistvo...

Srbijansko pravosuđe oslobodilo 4 agenta Službe državne bezbjednosti već osuđena za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije

Apelacioni sud u Beogradu objavio je presudu donesenu prije skoro deset mjeseci po kojoj su okrivljeni za ubistvo Slavka Ćuruvije – Radomir Marković, Milan Radonjić, Miroslav Kurak i Ratko Romić oslobođeni krivice, objavio je Insajder.

Sud je, usvajanjem žalbi odbrane i djelimičnim usvajanjem žalbe Tužilaštva, preinačilo prvostepenu presudu i okrivljenog Markovića oslobodilo od optužbe da je izvršio krivično djelo teško ubistvo u podstrekavanju, a okrivljene Milana Radonjića, Miroslava Kuraka i Ratka Romića da su, kao suizvršioci, izvršili krivično djelo teško ubistvo, piše Insajder.

Apelacioni sud je, kako se navodi, nakon održane sjednice veća, donio odluku da otvori pretres pred drugostepenim sudom, jer je “osnovano izjavljenim žalbama ukazano da je prvostepeni sud i u ponovljenom postupku učinio bitne povrede odredbi krivičnog postupka zbog kojih nije bilo moguće ispitati pravilnost i zakonitost pobijane presude, a također nije postupio po nalogu drugostepenog suda i nije otklonio nepravilnosti na koje je ukazano ranije donesenim rješenjem Apelacionog suda”.

Dodaje se da je prvostepeni sud presudom koja je osporavana žalbama “prekoračio optužbu, povrijedio identitet optužbe i presude i nije riješio predmet optužbe, a pritom je i selektivnom ocjenom dokaza u potpunosti zanemario određene činjenice koje proizlaze iz izvedenih dokaza, a koje međusobno posmatrane pružaju osnov za drugačiju presudu.

Prema ocjeni Apelacionog suda, i pored svih izvedenih dokaza, tokom postupka nije utvrđeno postojanje organizovane kriminalne grupe, niti je utvrđeno ko je, kada i gdje, kao što se navodi u dispozitivu optužnice, učestvovao u sačinjavanju prethodnog dogovora i plana za ubistvo vlasnika, direktora glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista “Dnevni telegraf” i sedmičnika “Evropljanin” Slavka Ćuruvije, a nije izveden ni jedan dokaz u prilog navodima optužbe, da je takav nalog dat od strane NN lica “iz najviših struktura vlasti”.

Predsjednik Komisije za istraživanja ubistava novinara i član Radne grupe Vlade Srbije za bezbjednost novinara Veran Matić izjavio je u septembru prošle godine da je “još tokom maja i juna” od kolega novinara počeo dobijati informacije da će presuda optuženima u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije biti oslobađajuća.

Izvršna direktorica “Slavko Ćuruvija” Fondacije Ivana Stevanović pozvala je u novembru Apelacioni sud da što prije objavi pravosnažnu presudu za ubistvo Ćuruvije.

Podsjećamo, Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999. godine tokom NATO bombardovanja na prostoru Savezne Republike Jugoslavije, u prolazu zgrade u kojoj je živio u centru Beograda. Prvo suđenje je počelo u junu 2015. godine – 16 godina nakon ubistva.

Prema rigidonom Zakonu o informisanju njegove dnevne novine “Dnevni telegraf” je, uz još nekoliko medija je zabranjen 14. oktobra 1998. godine. Od oktobra ga počinje pratiti Služba državne bezbjednosti. Nakon toga, “Dnevni telegraf” je štampan u Crnoj Gori. Neposredno prije početak bombardovanja u martu 1999. godine osuđen je na petomjesečnu kaznu zatvora zbog uznemiravanja javnosti. Advokati su, ipak, uspjeli intervenisati i spriječiti njegovo zatvaranje.

Pet dana prije ubistva, šestog aprila 1999. godine, u dnevnom listu “Ekspres politika” pojavio se tekst “Ćuruvija dočekao bombe”, koji je iste večeri pročitan u Drugom dnevniku RTS-a. Autor teksta Miroslav Marković poziva se na izjavu Mirjane Marković iz novembra i kaže da je Ćuruvija “izdajnik”, koji je sve vrijeme “priželjkivao bombe za Srbe” i čija izdaja neće biti zaboravljena.

Na Uskrs 11. aprila ubijen je u prolazu zgrade u kojoj je živio u Svetogorskoj ulici u Beogradu. Ubijen je vatrenim oružjem s leđa, a sa njim je bila nevjenčana supruga Branka Prpa. Vijest o ovom ubistvu šturo je prenesena na Dnevniku RTS.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti