21.06.2024.
HomeNovostiSrbija ograničila cijene osnovnih životnih namirnica

Srbija ograničila cijene osnovnih životnih namirnica

Vlada Srbije usvojila je na sjednici u petak, 28. januara, uredbu o ograničenju visine cijena osnovnih životnih namirnica, koje neće prelaziti nivo od 15. novembra prošle godine, a mjera će biti na snazi 90 dana.

Iz Vlade je saopćeno da se odluka odnosi na šećer u pakovanju od jednog kilograma, brašno tip 400 i 500 u pakovanju od pet kilograma, jestivo suncokretovo ulje, svinjsko meso i mlijeko s 2,8 posto mliječne mlasti.

Odluka je donesena, kako se navodi, “u cilju dalje zaštite tržišta, odnosno sprečavanja deformacija u formiranju cena navedenih roba, koje su izuzetno važne za snadbevanje potrošača, a naročito siromašnijih socijalnih kategorija”.

Vlada je istu odluku donijela krajem novembra 2021. godine, čime je ograničen rast cijena u trajanju od 60 dana.

U decembru 2021. godine, potrošačke cijene bile su u prosjeku 6,6 puta više u odnosu na oktobar 2020. godine, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Na sjednici u petak, Vlada Srbije usvojila je i Program upravljanja otpadom u Srbiji za period 2022-2031. godine, kojim se utvrđuju strateški ciljevi u ovoj oblasti.

Usvojena je i uredba o utvrđivanju Programa financiranja projekata od javnog interesa, koje realiziraju udruženja s teritorija nedovoljno razvijenih općina u 2022. godini.

Za realizacije tog programa izdvojeno je oko 125.000 eura za projekte iz oblasti zapošljavanja, kulture, sigurnosti, životne sredine, zdravlja, rodne ravnopravnosti i socijalnih pitanja.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti