Srbija je izgubila sve ratove koje je vodila devedestih

0

Ideje o stvaranju bilo koje “velike” države u regionu, bez obzira da li se radi o “velikoj Srbiji”, “velikoj Hrvatskoj” ili “velikoj Albaniji” su samo iluzija, kazao je advokat iz Prištine Azem Vlasi, aktivni sudionik mnogih važnih dešavanja na ovim prostorima, posebno na Kosovu, gostujući na Face TV.

– Ideja o stvaranju velike Srbije je još uvijek prisutna u Srbiji. Međutim, od rata nema ništa. Sada su drugačije okolnosti, a i Srbija više nema onu snagu koju je imala. Uostalom, sve ratove, bilo za “veliku Srbiju”, “proširenu Srbiju”, ili “proširenu Jugoslaviju”, kako su oni sve to zvali, Srbija je izgubila, kazao je Vlasi.

Posebno se osvrnuo na ideju osd tvaranju “velike Albanije”.

– Takva ideja ne postoji. Zapravo, ubijeđen sam da tu ideju plasira Srbija, kako bi Vučić mogao govoriti zapadu “Eto vidite šta se sprema”, dodao je Vlasi.

Prema njegovim riječima, Srbija nikada nije imala namjeru da prihvati Albance na Kosovu.

– Srbija je sa Kosovom završila 1999. godine. Ovo sada Vučić samo odugovlači. Uostsalom, Srbi su uvijek govorili o “srpskom Kosovu”, ali nikada nisu prihvatali da na Kosovu većinom žive Albanci, istakao je Vlasi.

Govoreći o rezultatima izbora u Crnoj Gori, kazao je kako je Kosovo mnogo zahvalno predsjedniku Mili Đukanoviću, zbog nejgove pomoći u prihvatu 100.000 Albanaca u vrijeme rata na Kosovu, kao i zbog priznanja te države.

– Lično mislim da ova koalicija neće biti dugog vijeka. Oni umaju 41 ruku u Skupštini Crne Gore, ali to znači i da stranke okupljene oko DPS-a imaju 40 ruku, rekao je Vlasi.

Posjeta člana Predsjedništva BiH MIlorada Dodika Zagrebu, odnosno poziv kojeg je uputio Zoran Milanović, nazvao je skandalom.

– Kada se radi o normalnom pozivu za posjetu, onda u takvu međudržavnu posjetu ide ili predsjedavajući Predsjedništva, koji je po redu, ili sva trovica članova Predsjedništva. Međutim, pozvati nekoga ko otvoreno negira BiH i ko otvoreno zastupa srbijanske i ruske interese na rasturanju Bosne je neshvatljivo, napomenuo je Vlasi.