24.06.2024.
HomeNovostiSrbija i dalje truje svoju omladinu: Osuđeni ratni zločinac govorio novosadskim osnovcima...

Srbija i dalje truje svoju omladinu: Osuđeni ratni zločinac govorio novosadskim osnovcima putem videolinka iz zatvora

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji (YIHR Srbija) pozvala je Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja da utvrdi odgovornost Verice Letić, direktorice Osnovne škole „Đura Jakšić“ u Kaću zbog učešća osuđenog ratnog zločinca Nebojše Pavkovića na javnom času, koji je ova škola organizovala 20. aprila na temu „Košare: Priče heroja“ u hali ove škole.

Pavković je za vrijeme rata na Kosovu bio komandant Treće armije Vojske Jugoslavije. Pravosnažno je osuđen pred Međunarodnim sudom za ratne zločine na zatvorsku kaznu od 22 godine, za zločine protiv čovječnosti nad Albancima na Kosovu 1999. godine. Odgovoran je za deportacije, druga nehumana djela (prisilno premještanje), ubistva i progon kao zločina protiv čovječnosti i krivična djela ubistva kao kršenje zakona i običaja ratovanja. Kaznu služi u zatvoru u Finskoj.

end of list

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove je u maju 2022. godine odbio zahtjev Pavkovića za prijevremeno puštanje na slobodu zbog „velike težine njegovih zločina i nedostatka rehabilitacije“.

Na istom skupu zločinac i gradonačelnik

YIHR je također pozvao odborničke grupe u Skupštini grada Novog Sada da iniciraju opoziv i gradonačelnika jer je svojim prisustvom podržao učešće Pavkovića na ovom događaju i normalizovao predstavljanje ratnog zločinca kao heroja pred publikom među kojom su bili i đaci osnovne škole, navodi se u saopćenju. Prema pisanju dnevnog lista Politika na javnom času govorio je i gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić.

Vlasti u Srbiji predvođene Aleksandrom Vučićem i Anom Brnabić godinama kontinuirano uvode revizionističke politike i poricanje ratnih zločina u institucije, saopćio je YIHR.

U aprilu 2019. godine u Domu Vojske Srbije u Beogradu, pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane, predstavljena je knjiga „Ratni dnevnik komandanta Treće Armije VJ – Treća Armija u zagrljaju Milosrdnog anđela“ Nebojše Pavkovića, koji se prisutnima obratio video zapisom iz zatvora.

Pavkovićeva knjiga je samo jedna od publikacija edicije „Ratnik” koju je Ministarstvo odbrane, na čijem čelu je bio Aleksandar Vulin, izdalo 2018. godine i iste godine u oktobru prvi put predstavilo na Sajmu knjiga.

YIHR Srbija smatra da je nedopustivo da se obrazovne institucije zloupotrebljavaju na ovaj način i koriste za promociju ratnih zločinaca.

IZVOR: AGENCIJE

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti