Spojene posude neprincipijelne politike: Crveno-zelena koalicija ustoličena u Tuzli, a srušena u Tuzlanskom kantonu

0

Dva mjeseca nakon izbora konstituisano je Gradsko vijeće u Tuzli. Prvi put, pobjednički SDP je teškom mukom formirao većinu u Vijeću. Presudno je bilo pomirenje sa Demokratskom frontom sa kojom je SDP dogovorio koalicionu saradnju te time eliminisao i posljednje šanse Socijaldemokrata, koji su sa svojim koalicionim partnerima sa kantonalnog nivoa i drugim strankama pokušavali da formiraju većinu bez SDP-a. Ovo i ne bi bilo posebno značajno da nije presudno utjecalo na pad Vlade Denijala Tulumovića.

Slučajno ili ne, konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Tuzla održala se samo dan prije hitne sjednice Skupštine TK-a na kojoj je pala Vlada Denijala Tulumovića. Tuzlanski Socijaldemokrati, koje predvodi bivši predsjednik Skupštine TK-a Žarko Vujović, nisu uspjeli formirati većinu, ubjedljivo su poraženi u izboru predsjedajućeg Gradskog vijeća i otišli su u opoziciju.

„Gledajući sve nivoe, malo su građani vjerovatno i zbunjeni svim dešavanjima“, kaže Aleksandar Vujadinović, vijećnik Socijaldemokrata u Gradskom vijeću Tuzle.

Njihove posljednje nade srušio je DF, s kojim su čvrsto sarađivali na kantonalnom nivou, a koji je u posljednji trenutak postigao koalicioni dogovor sa SDP-om i poslao Socijaldemokrate u opoziciju.

„Vodeći se instrukcijama i Gradskog i Kantonalnog odbora, sa višeg nivoa stranke, stupilo se u ove pregovore. Mi smo sa zadovoljstvom ušli u vlast“, kazao je Zlatan Fatušić, vijećnik DF-a u Gradskom vijeću Tuzle.

Za DF-om je krenula i većina iz Kluba SDA koji je također bio strateški koalicioni partner Socijaldemokrata na kantonalnom nivou.

„Ja ću to sigurno, kao neko koje trenutno predstavnik Kluba vijećnika, predočiti organima stranke“, poručuje Zijah Rifatbegović, vijećnik SDA u Gradskom vijeću Tuzle.

SDP je tako protiv Socijaldemokrata okrenuo njihove glavne koalicione partnere sa kantonalnog nivoa – i otvorio vrata za širu koaliciju u Tuzli.

„Otvoreni smo za dalju saradnju sa svima. Ne dao Bog da u gradu Tuzli bude kao u kantonu“, ističe gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović (SDP BiH).

Omer Berbić, vijećnik Naše stranke u Gradskom vijeću Tuzle, smatra da je prvi put u historiji ‘crvena Tuzla’ pala kao takva: „Imamo jednu većinu koja dolazi od tri člana SDA, preko PDA pa do SDP-a“.

„Ja sam bio možda malo iznenađen, zato što smo imali kandidata za predsjednika Gradskog vijeća doktora Acu Vujadinovića, što neke kolege sa kojima radi nisu glasale za njega“, objašnjava Vujović.

Vujović nije krio razočarenje potezima DF-a: „Način da Gradski odbor i Kantonalni ne može da utiče na dva vijećnika je za mene otprilike skandalozan“.

Upravo u njegovim rukama je bio ključ dalje blokade smjene kantonalne vlasti.Nakon poraza u Gradskom vijeću, Vujović je odustao od ponovnog pokretanja vitalnog nacionalnog interesa kojim je mogao da spriječi svoju smjenu i pad Vlade Denijala Tulumovića. Podnio je ostavku, zatim su uslijedile ostavke njegovog bivšeg zamjenika i bivšeg kantonalnog premijera. Na takvu njegovu odluku utjecali su i potezi SDA koja je uskratila podršku Socijaldemokratima u Tuzli.

„Dešavanja koja su u Gradskom vijeću su se donekle preslikavala jer je četrnaestog bila sjednica. I iz Kluba SDA bilo je nekih iskakanja koja su osigurala tu komotnu većinu“, podsjeća Vujović.

OHR jeste značajno pomogao da se razriješi politička kriza u TK-u, ali je, ipak, presudni utjecaj imao poraz Socijaldemokrata u Gradskom vijeću. Oni više nisu imali interesa da spašavaju koalicione partnere DF i SDA na kantonalnom nivou.

Omer Hasanović/federalna.ba