SPFBiH – Pitanja za službe Civilne zaštite i institucije zdravstva

0

Sindikat profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini (SPFBiH) povodom najave da bi  premijerligaško takmičenje moglo biti nastavljeno početkom juna,  objavio je  saopćenje u kojem postavlja pitanja službama civilne zaštite FBiH i RS, kao i institucijama zdravstva u vlastima BiH,  čiji odgovori su preduvjet za nastavak sportskih takmičenja.

– Potrebno je javnost upoznati s protokolom i mjerama zdravstvene zaštite na treninzima i utakmicama timova. Kako izgledaju predložene mjere i da li je urađeno ispitivanje o posljedicama treniranja, odnosno izlaganja fizičkom naporu ako je sportista zaražen s Covid -19? Studije objavljenje u Italiji i Njemačkoj pokazuju da postoji velika opasnost po disajne kanale i rad srca sportista ako se izlažu velikim naporima, a pozitivni su na Covid -19, navodi se u saopćenju.

SPFBiH između ostalog postavlja pitanja, da li su predviđene mjere zaštite integriteta takmičenja ako se pojedinac ili više članova jednog tima u toku takmičarskog ciklusa testira pozitivno na COVID-19? Ko će preuzeti rizik na sebe i nadoknaditi štetu klubovima zbog nemogućnosti izvršavanja ugovorno-pravnih odnosa uslijed takvog scenarija?

Kordinacija medicinskih službi nameće se kao vrlo bitan stub ponovnog pokretanja sportskih takmičenja u nadolazećim sedmicama. Da li su uspostavljene izravne kontakt linije između lokalnih bolnica – domova zdravlja i sportskih ljekara i medicinskih radnika u klubovima? Da li su ljekari i fizioterapeuti u klubovima adekvatno opremljeni i da li posjeduju dovoljne količine dezinfekcijskih sredstava? U brojnim stranim državama ljekarske službe klubova prošle su dodatne treninge, kako bi se pripremili za novonastalu situaciju, upozoravaju i pitaju iz SPFBiH.

Sinditat navodi da je želja svih sudionika, a prije svega fudbalera, jeste povratak na zeleni teren. A,kako bi došlo do toga, potrebno je donijeti i sprovesti odgovarajuće mjere. Zdravlje svih aktera je na prvom mjestu i nadležne službe i institucije države moraju odgovoriti adekvatno na sva otvorena pitanja kada je u pitanju nastavak sportskih takmičenja.

Na kraju Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH podsjeća, da je zajednički stav igrača Premijer lige BiH  da je potreban period od najmanje tri sedmice zajedničkih treninga nakon pauze, prije odigravanja službenih susreta.