27.05.2024.
HomeNovostiŠpansko ministarstvo zdravstva: Šišmiši su izvor koronavirusa

Špansko ministarstvo zdravstva: Šišmiši su izvor koronavirusa

Slijepi miševi zasigurno bi mogli biti rezervoari novog koronavirusa, iako se i dalje detaljno izučava da li je novi virus eventualno potekao od pangolina ili drugih životinja na kineskom tržištu, potvrdilo je Ministarstvo zdravstva Španije.

Vjeruje se da su šišmiši zarazili žive piliće i druge životinje koje su se prodavale na tržnicama u Wuhanu. Šišmiši se inače povezuju i sa drugim zarazama kao što su ebola, HIV i bjesnilo.

Odjel na čelu sa španskim ministrom zdravlja Salvadorom Illom nedavno je istraživao koronaviruse izolirane u smrznutom tkivu iz 30 pangolina, javlja El Mundo. Koronavirusi otkriveni u ovim tkivima pokazali su genetsku sličnost u procentu između 85 posto i 92 posto s novim koronavirusuom. S tim u vezi, španski naučnici podržavaju mogućnost povezivanja koronavirusa s pangolinima.

Nije poznat način na koji je novi koronavirus našao put do prvog čovjeka, mada sve upućuje na direktan kontakt sa zaraženim životinjama ili njihovim respiratornim sekretima te materijalima iz probavnog sistema.

U tom smislu, Ministarstvo zdravstva Španije podsjeća da naučnoistraživački rezultati pokazuju da se virus može prenijeti s čovjeka na mačku, ali da postoji i mogućnost prijenosa virusa s jedne mačke na drugu mačku. Međutim, u ovom trenutku nema dokaza o prenošenju virusa sa životinja na ljude.

Kineski naučnici ranije su uporedili genetski slijed novog koronavirusa i ustanovili 96-postotno podudaranje s koronavirusom pronađenim u šišmišima na jugozapadu Kine.

Kada je riječ o šišmišima, oni žive u velikim kolonijama gdje se virusi bliskim kontaktom lako prenose s jedne životinje na drugu. Šišmiši mogu živjeti i do 30 godina, što je i više nego dovoljno da razne infekcije prenesu u okoliš putem urina ili izmeta. Tako je virusna infekcija Nipah u Bangladešu povezana sa sokom hurmi koje su ubrane s drveća na kojem su boravili šišmiši.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti