27.05.2024.
HomeNovostiŠOKANTAN PREOKRET U TUZLI: Enver Bijedić i ostali uhapšeni na pravdi Boga!

ŠOKANTAN PREOKRET U TUZLI: Enver Bijedić i ostali uhapšeni na pravdi Boga!

“Ugovor Rudnika soli s firmom iz Gračanice je odličan i nema osnova da se raskida”, kazao je Muhidin Hodžić, ministar za privredu u Vladi TK. To je veliki preokret u aferi koju je izazvalo Tužilaštvo Tuzlanskog kantona, piše portal “Tuzlalive”.

Uskoro će dva mjeseca od spektakularnog privođenja Aziza Čačkovića, vršioca dužnosti direktora Rudnika soli, Envera Bijedića, predsjednika Socijaldemokrata BiH, Dženana Mujkića, prokuratora firme “Mining&Drilling” iz Gračanice i još četvorice bivših uposlenika pred tužioca Ćazima Serhatlića. Istog je dana, tačnije 28. februara, Serhatlić uz pomoć kolege Dalibora Bingasa objavio da je na sceni privredni kriminal radi nezakonitog stjecanja materijalne dobiti, a u vezi s namještanjem tendera za dobijanje posla na osam bušotina Rudnika soli.

I ovog puta, tužilac Serhatlić još jednom je na kušnju stavio svog šefa, glavnog kantonalnog tužioca Tomislava Ljubića. Jer, samo je on ovlašten da ocijeni rezultate Serhatlićevog rada na predmetu, a on je ocijenio da mu rezultati nisu ni za trodnevni pritvor osumnjičenih! Time je Ljubić bar donekle ublažio i širinu i dubinu štete po ugled institucije kojom rukovodi.

Ministarstvo privrede TK, Nadzorni odbor i kolegij Rudnika jednoglasno su dali saglasnost na uslove tendera. Najpovoljniji su bili Bugari. Komisija za provođenje tendera predlaže vođenje pregovaračkog postupka na osnovu člana 20. Pravilnika o nabavkama koji jednoglasno usvaja Uprava Rudnika. Za pregovarački postupak su pozvane njemačka, bugarska i gračanička firma. Bugari su za 20.000 smanjili cijenu, a Gračanlije za 1.200.000 KM, što je za istu sumu manje od početnog prijedloga iz Bugarske.

Komisija jednoglasno predlaže ugovor s firmom iz Gračanice. Uprava i Nadzorni odbor, također jednoglasno, prihvataju prijedlog, nakon čega pravna služba i Komisija sastavljaju ugovor. Uprava i Nadzorni odbor jednoglasno usvajaju tekst ugovora. Sadržaj je odobrio i ministar Hodžić uz sugestiju da se, uz interni, formira i eksterni nadzorni organ za praćenje radova iz ugovora. Vršilac dužnosti direktora Rudnika Aziz Čačković i Dženan Mujkić, prokurator gračaničke i firme iz Kalesije, koja izvodi radove u Njemačkoj, potpisali su ugovor nakon četiri godine neuspješnih pokušaja usvajanja tenderskih uslova potrebnih za javno oglašavanje. U završenom postupku, Rudnik je ostvario za 2,5 miliona maraka manju cijenu od prvobitne!

Dakle, ugovor je odličan, uštede su evidentne. Društvo je na dobitku. A Serhatlić? Čime će se sad baviti? Socijaldemokratama BiH ili daljnjim ogovaranjem svog šefa Tomislava Ljubića, koje je i tonski zabilježeno prilikom intervjua koji je imao pred Komisijom za izbor glavnog tužioca Federacije BiH!?

E.Avdić

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti