Snijeg u februaru izazvao haos na BH cestama: Otežamo kretanje, neki pravci zatvoreni

0

Na magistralnom putu Han-Pijesak – Sokolac (Luburić Polje) očišćena je jedna saobraćajna traka i počelo je propuštanje vozila prema mjestu Sokolac.

Zbog snježnih nanosa i dalje je obustavljen saobraćaj za sve kategorije vozila na magistralnim putevima Kupres – Šuica, Glamoč – Mlinište, na magistralnom putu Mokro – Sokolac za teretna vozila s prikolicom i šlepere. 

Vozači su nezadovoljni održavanjem ulica. Iz Livna dojavljuju da su četiri vozila na jednoj dionici sletjela s ceste zbog snijega i leda, dok grtalica prolazi podignutih ralica. 

– Ako nisu oni nadležni za tu dionicu, nema šanse da bi je spustili da čisti. Prosto, od prvog do posljednjeg metra koji je plaćen, oni čiste i ćao – navedeno je uz fotografiju. 

Zbog popriječenih teretnih vozila otežano se saobraća na magistralnim putevima Tuzla – Bijeljina (Banj Brdo) i Olovo – Kladanj (Karaula). 

Na magistralnom putu Sarajevo – Konjic, preko prijevoja Ivan-sedlo, zbog čišćenja trenutno je obustavljen saobraćaj za teretna vozila s prikolicom i šlepere, a na magistralnom putu Stupari – Kladanj – prevoj Karaula – iz istog razloga saobraćaj je obustavljen za sva teretna vozila.

Vozači dojavljuju da je bez lanaca nemoguće proći Bradinu, te Ivan i Makljen. 

Zbog snježnih padavina za teretna vozila obavezna je upotreba lanaca na putevima Sarajevo – Tuzla (Nišići ), Trnovo – Dobro Polje (Rogoj) i Prozor – Gornji Vakuf/Uskoplje (Makljen). 

Ugaženog snijega na kolovozu ima i na ostalim putevima u višim predjelima centralne, jugozapadne i istočne Bosne.