Snijeg okovao dio Srbije: Kolaps na putu preko Zlatibora

0
Foto: Facebook/Užice

Snježne padavine napravile su potpuni kolaps u selu Kamena Gora, jer je potpuno neprohodno devet kilometara puta koji vodi do skoro 100 domaćinstava.

“Do naših kuća može se doći samo sa jačim terenskim vozilma, putnička ne mogu da prođu. Pojedini seoski putevi su očišćeni samoinicijativno vozama, ali glavni put ne možemo da očistimo sa tim i zato ostaje zavejan. Lokalna samouprava obećala je da će mehanizacija biti poslata, to nam je jedini spas”, rekao je za Rinu Živko Kijanović iz MZ Kamena Gora, prenosi B92.

Snijeg koji neprestano pada od sinoć formirao je snježni pokrivač oko 40 centimetara na Zlatiboru, saobraćaj na magistralnom putu ka Crnoj Gori odvija se usporeno, naročito na području Borove glave. “Svi putevi su za sada prohodni, očekujemo još intenzivnije snežne padavine, a ekipe su non-stop na terenu, sa 12 kamiona rade na čišćenju puteva. Apelujemo na sve vozače da brzinu prilagode uslovima na putu i da imaju odgovarajuću zimsku opremu”, rekao je Leko Korićanac, direktor “Puteva Užice”.

Na visovima Zlatara snježni pokrivač dostigao je visinu od pola metra, a pojedini putni pravci u planinskim selima potpuno se neprohodni za putnička vozila.

“U Ljepojevićima, Javoru, Prevoju i Vodenoj pećini mogu da prođu samo teretna vozila, mehanizacija izlazi na teren, pa se nadamo da će do sutra prepodne sve biti prohodno. Veći broj naših meštana slavi Svetog Stefana i ne smemo dozvoliti da za krsnu slavu budu zavejani”, rekao je Rade Vasiljević, predsjednik opštine Nova Varoš.

Usljed loših vremenskih uslova zbog snijega koji neprestano pada, 17 sela na Pešteru ostalo je bez struje.

“Ponovo smo zavejeni i u totalnom haosu, ovo je neizdrživo. Struju nemamo već 48 sati, putevi nisu očišćeni, kao da živmo na divljem zapadu”, kaže jedan od mještana pešterskih sela, piše Glas Zapadne Srbije.

Snježne padavine ne prestaju ni u Sjenici, u višim predjelima formiran je snježni pokrivač viši od 40 centimetara.

Kolaps na putu preko Zlatibora
Snježne padavine napravile su potpuni kolaps na magistralnom putu od Užica ka Prijepolju, preko Zlatibora, prenosi Tanjug. U mestu Borova Glava dogodila se saobrćajna nezgoda kada je putnički automobil udario u šleper, a duž ove dionice usljed loših vremenskih uslova došlo je i do još nekoliko manjih saobraćajanih nezgoda.

Formirana je dugačka kolona vozila, a duže od sat vremena vozači čekaju da nastave put.

Preko Zlatibora zavijano stoji i nekoliko kamiona.